Tači, Veselji i Seljimi u pritvoru: Bili su "uhapšeni", optuženi su za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine

Sud je saopštio da su zločini iz optužnice počinjeni od marta 1998. do septembra 1999. na Kosovu i u Albaniji

15738 pregleda 10 komentar(a)
Tači, Foto: Reuters
Tači, Foto: Reuters

Bivši oficiri Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, optuženi za zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Albaniji, smješteni su večeras u pritvor suda za zločine OVK u Sheveningenu (Scheveningen), saopštio je taj sud.

Tači (51), Veselji (53) i Seljimi (49) avionom iz Prištine doletjeli su u Holandiju pošto su obaviješteni da je sudija za prethodni postupak potvrdio optužnicu protiv njih.

U saopštenju suda piše da su oni bili "uhapšeni".

Optužnicom protiv Tačija, Veseljija i Seljimija obuhvaćen je i Jakup Krasnići, koji je juče uhapšen u Prištini i prebačen u Hag, piše u saopštenju.

Oni su, kao pripadnici Dreničke grupe OVK, u 10 tačaka optuženi za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje.

Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i ratni zločini.

Sud je večeras saopštio da su zločini iz optužnice počinjeni od marta 1998. do septembra 1999. na Kosovu i u Albaniji.

Kao ratni zločini, u optužnici su navedeni "nezakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistva", a kao zločini protiv čovječnosti "zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni".

"Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u sjevernoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su krivična djela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima", piše u saopštenju suda.

Sud navodi da su "žrtve bile lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova".

To su bili: "Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se vjerovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK".

Žrtve su, po optužnici, bili i "Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK".

"Potvrđena optužnica navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična djela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila dio raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK", piše u saopštenju suda.

Sud je najavio da će uskoro saopštiti kada će optuženi biti prvi put izvedeni pred sudiju za prethodni postupak.

Po pravilima suda, optuženi prvi put moraju biti izvedeni pred sudiju "bez nepotrebnog odlaganja".

Glavni tužilac Džek Smit predlog optužnice podnio je 24. aprila, a sudija je potvrdio optužnicu 26. oktobra, tačno šest mjeseci nakon što je podnijet predlog.

Optužnica je utemeljena na izvještaju specijalnog izvjestioca Saveta Evrope, Dika Martija, o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-2000.

U tom izvještaju iz 2011. godine, Marti je Tačija označio kao vođu Dreničke grupe OVK koja je u improvizovanim logorima u Albaniji pod nehumanim uslovima držala, mučila i ubijala zarobljene Srbe, kao i Albance i Rome koje je smatrala nelojalnima.

Marti je u izvještaju naveo pouzdana saznanja da su nekim od zarobljenih Srba u Albaniji posthumno bili vadjeni organi koji su potom na crnom tržištu prodavani za transplantaciju.

Veselji je u Martijevom izvještaju nazvan "osovinom" Dreničke grupe koja je opisana kao kriminalna organizacija koja se bavila i trgovinom drogom i ljudima, i drugim oblicima kriminala.

Martijev izvještaj je podstakao osnivanje Specijalizovanih vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu - kako se zvanično zove sud za zločine OVK.

Pod međunarodnim pritiskom, Sud je 2015. godine osnovala Skupština Kosova.

Bonus video: