Afera "Fimi media": Sanader osuđen na osam godina zatvora

U ponovljenom suđenju krivima su proglašeni i nekadašnji rizničar hdz, Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok je HDZ sud proglasio "odgovornim"

16759 pregleda 59 reakcija 11 komentar(a)
Sanader, Foto: Screenshot/Youtube
Sanader, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 13.11.2020. 11:24h

Bivši premijer Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader proglašen je u petak krivim i nepravosnažno osuđen na osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i kompanija u aferi "Fimi media", piše Televizija N1 Hrvatska.

U ponovljenom suđenju krivima su proglašeni i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok je HDZ sud proglasio "odgovornim".

"Prvooptuženi Sanader organizovao je grupu ljudi za počinjenje krivičnih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi", navodi se u obrazloženju presude.

"U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljanja imovinske koristi, Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a osam miliona kuna iskorišćeno je za finansiranje HDZ-a". Od 24 milijuna kuna, osam je otišlo u HDZ, dio je dan Sanaderu za put u SAD, te za odijela", kazala je sutkinja.

"Ivo Sanader, kao službena i odgovorna osoba iskoristio je svoj položaj, Barišić je s namjerom pomogao, Branka Pavođević kao iskoristila položaj i ovlašćenja".

Sanader je dobio osam godina zatvora, a uračunava mu se vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, navodi N1.

"HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. krivičnim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadno dobit od 14 miliona kuna. Od Sanadera i članova porodice oduzima se 275 hiljada kuna", rekla je sutkinja.

N1 navodi i da je sanaderu utvrđen nesrazmjer imovine u iznosu od 15 miliona kuna.

Kazne Barišiću, Pavošević i HDZ-u

Mladen Barišić dobio je jedinstvenu kaznu od dvije godine i deset mjeseci, a Branka Pavošević dobila je godinu i četiri mjeseca.

HDZ je dobio kaznu od tri miliona i 500 hiljada kuna i oduzimanje imovinske koristi od 14 miliona kuna.

Ratko Maček oslobađa se optužbe da je pomagao u zloupotrebi položaja i ovlašćenja, piše N1,

Bonus video: