"DOBRE ŠANSE"

Premijer Makedonije vidi rješenje spora s Grčkom do jula

Spor dvije države je počeo još 1991. godine kada je bivša jugoslovenska republika proglasila nezavisnost kao Makedonija
4 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2019. 17:39h

Skoplje i Atina imaju dobre šanse da riješe spor oko naziva Makedonije do jula, izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev.

"Vjerujem da je moguće naći rješenje do kraja prve polovine 2018. godine", rekao je Zaev u intervjuu grčkom TV-kanalu "Alfa" (Alpha TV). 

Zaev je izrazio spremnost da ponovo pokrene dijalog sa susjedom da bi se našlo rješenje.

Nedavno je šef grčke diplomatije Nikos Kocias takođe rekao da je "optimističan" oko nalaženja rješenja spora tokom ove godine.

Spor te dvije države je počeo još 1991. godine kada je bivša jugoslovenska republika proglasila nezavisnost kao Makedonija.

Atina smatra da temin Makedonija pripada njenom istorijskom nasleđu i zalaže se da se susjed drugačije zove, dodajući bar prefiks koji bi označavao njegov geografski položaj u odnosu na Grčku.

UN su Makedoniji dale naziv "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" (BJRM) dok se spor ne riješi.

Beskrajn niz bilateralnih sastanaka bez ikakvog rezultata održan je proteklih skoro 30 godina, većinom uz angažovanje veterana američke diplomatije Metjua Nimica, posrednika Ujedinjenih nacija za taj spor.

U međuvremenu, Grčka blokira proces pridruživanja Makedonije Evropskoj uniji i NATO-u.

Po grčkoj štampi, Nimic, koji je 19. januara trebalo da se sastane s predstavnicima Makedonije i Grčke u Njujorku, rekao je na sličnom sastanku decembra u Briselu da je optimističan u pogledu postizanja rješenja ove godine.