Preminuo Mustafa Nadarević

Posljednjih godina najpoznatiji je bio po radu na humorističnoj seriji "Lud, zbunjen, normalan", koja je postigla veliki uspijeh u regionu.

58324 pregleda 5400 reakcija 138 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Legendarni bosanskohercegovački glumac Mustafa Nadarević preminuo je u 77. godini, nakon duge borbe sa teškom bolešću, prenijeli su mediji. Vijest o njegovoj smrti potvrđena je hrvatskom Index iz kruga porodice, a među prvima su se oglasili i glumci Moamer Kasumović i Emir Hadžihafizbegović na svom Fejsbuk profilu.

Nadarević je, sa dijagnozom karcinoma pluća, nedavno otpušten iz bolnice, a o svom iskustvu i borbi sa bolešću govorio je početkom januara kada je javnost i saznala za to. Otkako je napustio bolnicu, vrijeme je provodio u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji, nije izlazio iz svog doma, zbog epidemiološke situacije.

Nadarević je jedan od najvećih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije. Njegov talenat i dugogodišnji rad, kako na filmu i televiziji, tako i u pozorištu, nagrađivani su raznim prestižnim nagradama.

Veliku žal za Nadarevićem podijelio je Hadžihafizbegović koji se prisjetio nekih od njihovih zajedničkih trenutaka i istakao da će mu posebno faliti.

"22. novembra u 12 sati na bolji svijet preselio se veliki čovjek i glumac. Moj uzor i moj brat. Moj glumački alter ego. Mustafa Nadarević. Prije skoro 40 godina radili smo prvi put u filmu 'Otac na službenom putu' Emira Kusturice. Kasnije ćemo raditi još nekoliko filmova. Svakako je film Pjera Žalice 'Kod amidže Idriza' najznačajniji poslije 'Oca'. Radili smo u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, kakva je to glumačka veličina bila... Radili smo 12 godina kultnu seriju 'Lud zbunjen normalan' - i roman se može napisati sa tog seta koji je trajao toliko godina. Osobni trijumf talenta, Mujica je doživio u svom matičnom teatru Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Njegovi 'Glembajevi', 'Sirano de Beržerak', 'Gogoljevi' i 'Čehovljevi junaci' bili su vrh, golemi vrh glumačkog posla. O Bože, kako mi je teško. Mujo moj dragi, falit ćeš mi beskrajno. Falit ćeš i svima onima koji su te poštovali i voljeli", napisao je istaknuti glumac.

Nadarević je posebne simpatije pobrao u popularnoj seriji "Lud, zbunjen, normalan" igrajući Izeta. Sve generacije godinama su uživale u dogodovštinama porodice Fazlinović, a o njegovom doprinosu govori i ranija izjava scenariste serije Feđe Isovića za "Avaz" da nikada nijesu razmatrali, niti će, da snimaju bez njega. Nadarević je, početkom marta u Sarajevu, počeo snimati nove epizode serije "Lud, zbunjen, normalan", što je zbog pandemije virusa korona ubrzo i prekinuto. On se nakon toga vratio u Zagreb.

Nadarević je rođen 1943. godine u Banjaluci. Prve glumačke korake napravio je u pozorišnoj grupi "Viktora Cara Emina". Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a pozorišnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih. Član Drame Hrvatskog narodnog kazališta, takođe u Zagrebu, postao je 1969. godine. Najprije je velike uloge dobio u domaćem pozorištu, a njegov talenat su ubrzo prepoznali i strani režiseri pa je dobio glavnu ulogu u predstavi „Lorenzacco“.

Nadarević je odigrao oko 150 pozorišnih uloga, a bilježi i više od 120 uloga pred kamerama. Nakon filma „Otac na službenom putu“, uslijedili su „Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka, „Kuduz“, „Gluvi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi.

Kao reditelj je debitovao 1992. godine sa predstavom „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava: „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom narodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu...

Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno objavljeno.

Bonus video: