Zaev: Makedonci i Bugari imaju zajedničku istoriju, Jugoslavija nas držala razdvojenima

U intevjuu za bugarsku agenciju Bgnes rekao je da su tokom Drugog svjetskog rata na početku Bugari bili "administratori" na području sadašnje Sjeverne Makedonije, ali su se zatim priljučili antifašističkom frontu pa su bugarska i makedonska vojska zajedno oslobodile Skoplje i druga mjesta

11938 pregleda 69 reakcija 25 komentar(a)
Zaev, Foto: Screenshot/Youtube
Zaev, Foto: Screenshot/Youtube

U Sjevernoj Makedoniji je zamijenjeno više od 20 saobraćajnih oznaka na kojima je dopisano "bugarski fašistički okupator" - izjavio je premijer Zoran Zaev i istakao da "Bugari nisu fašisti već prijatelji".

U intevjuu za bugarsku agenciju Bgnes rekao je da su tokom Drugog svjetskog rata na početku Bugari bili "administratori" na području sadašnje Sjeverne Makedonije, ali su se zatim priljučili antifašističkom frontu pa su bugarska i makedonska vojska zajedno oslobodile Skoplje i druga mjesta.

"Bila je neka admistracija u tom trenutku na početku. Zatim se Bugarska digla zajedno s antifašizmom, borila se za slobodu, za demokratiju i apsolutno je dio antifašističkog fronta. Bugarske i makedonske vojske oslobađaju teritorije: Kriva Palanka, Kumanovo, cijeli region, Skoplje. I to je jedan lijep deo naše istorije koji čini da budemo još jedinstveniji", rekao je Zaev.

Premijer je istakao da Makedonci i Bugari "nemaju podijeljenu istoriju, ni ukrštenu, već zajedničku" i ocijenio da su ih vlasti Jugoslavije držale razdvojenim.

"Imamo zajedničku istoriju. I iz nje su nastali i makedonski u bugarski narod, i makedonski i bugarski jezik", izajvio je on.

"Dužnost je svim građanima, a najviše nama poltičarima, da zbližimo naše narode, jer mnogo godina, decenima su nas držali daleko. Različite vlasti. Prije svega za vrijeme bivše Jugoslavije, prije bivše Jugoslavije. Mi treba da budemo zajedno zato što smo prvi susjedi", rekao je Zaev u intevjuu za Bgnes.

Pozivajući se na istorijske identitetske razloge, Bugarska na sastanku Evropske unije 17. novembra nije podržala nacrt pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju, čime je blokirala početak pregovora svog zapadnog susjeda o prijemu u EU, ali je Zaev u ponedjeljak izjavio da "nije daleko dogovor s Bugarskom", da vjeruje da će biti postignut prije Savjeta ministara EU početkom decembra i najavio je i sastanak s premijerom Bugarske Bojkom Borisovom.

Bonus video: