U Hrvatskoj se zatvaraju ugostiteljski objekti, zabranjuju se svadbe, sajmovi, teretane...

Premijer Hrvatske je najavio da će se paralelno sa sprovođenjem mjera ići i sa promjenom zakona koji će omogućiti kažnjavanje fizičkih lica koja se ne budu pridržavala mjera

4901 pregleda 3 komentar(a)
Zagreb, Foto: Shutterstock
Zagreb, Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj u subotu 28. novembra važiće nove mjere za suzbijanje koronavirusa i trajaće do 21. decembra, a one uključuju zatvaranje kafića i restorana, zabranu svadbi, sajmova i većine sportskih takmičenja.

"Pozivali smo sve na maksimalnu odgovornost i solidarnost i upozoravali da se situacija brzo može pogoršati ako se ne budemo pridržavali mjera. Nažalost, u tome nismo uspjeli i sada smo primorani dodatnim ograničenjima za društveni život i privredne aktivnosti da pokušamo suzbiti širenje epidemije", rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Zabranjeni su i javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba.

Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba. Javni događaji i okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najduže do 22 sata, a zabranjeno je i održavanje svih svadbenih svečanosti.

Na otvorenom prostoru obavezno je korišćenje maski za lice kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar.

Na sahranama, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može da prisustvuje najviše 25 osoba, a saučešće ožalošćenima ne smije se izražavati bliskim kontaktom.

Na okupljanjima koja su dozvoljena za svaku prisutnu osobu mora se obezbijediti najmanje četiri kvadratka metra površine, prostorije se moraju redovno provjetravati.

U javnom prevozu popunjenost ne smije biti veća od 40 odsto raspoloživih mjesta, a vozači i putnici obavezno moraju koristiti maske za lice na ispravan način.

Obustavljen je rad ugostiteljskih objekata, ali je dozvoljena dostava hrane. Pekare mogu raditi do 22 sata, a zabranjena je prodaja alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati. Zabranjen je rad kazina, automat klubove i uplatna mjesta za klađenje.

Obustavljeno je održavanja svih amaterskih kulturno-umjetničkih manifestacija, programa i proba.

Vlada Hrvatske je preporučila da se vjerski obredi prenose putem radio i TV programa.

Plenković je najavio da će se paralelno sa sprovođenjem mjera ići i sa promjenom zakona koji će omogućiti kažnjavanje fizičkih lica koja se ne budu pridržavala mjera.

"Cilj nam je da osiguramo održivost zdravstvenog sistema u kojem naši ljekari, medicinske sestre i zdravstveni radnici ulažu nadljudske napore da izliječe oboljele i spase svaki život. Paralelno sa tim, pojačaće se kapacitet testiranja, jer nam je važno da izolujemo svaku zaraženu osobu", rekao je Plenković.

Bonus video: