kao jednog od glavnih krivaca označio ministra Lončara

Panić: Zdravstveni sistem Srbije je zvanično pukao

"U svom profesionalnom vijeku nisam očekivao da ću doći u takvu situaciju, nisam imao mjesta za ljude koje mi u medicini smatramo mladima, niti sam imao gdje da ih transportujem”, vidno potresen kaže Panić koji trenutno radi u “crvenoj zoni” i dodaje da je situacija gora nego u julu, da “kliničke slike pacijenata postaju teže"", rekao je Panić

6258 pregleda 52 reakcija 11 komentar(a)
Panić, Foto: Printscreen
Panić, Foto: Printscreen

Dolazim iz crvene zone i juče sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji, da nisam imao mjesta u bolnici za mlade ljude niti sam imao gdje da ih transportujem, rekao je predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije Rade Panić i zaplakao u emisiji na TV N1.

“Zdravstveni sistem Srbije je zvanično pukao. Čujete da sam veoma uzbuđen. Juče sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji. U svom profesionalnom vijeku nisam očekivao da ću doći u takvu situaciju, nisam imao mjesta za ljude koje mi u medicini smatramo mladima, niti sam imao gdje da ih transportujem”, vidno potresen kaže Panić koji trenutno radi u “crvenoj zoni” i dodaje da je situacija gora nego u julu, da “kliničke slike pacijenata postaju teže… više je mladih ljudi i ogroman je broj oboljelih i nismo baš uspješni u liječenju u intenzivnoj njezi, velika je smrtnost kad pacijent dođe u najteže stanje”.

Panić je ocijenio da su mjere Vlade u borbi protiv virusa zakasnile i kao jednog od glavnih krivaca označio ministra Zlatibora Lončara.

"Nemoć koju sam osjetio, osjećaju svi zdravstveni radnici širom Srbije, i za to je odgovoran ministar Lončar… Hitno je, ne da u Srbji neće biti mjesta u bolnicama, već nema mjesta u kovid bolnicama… Sa mjerama se kasni mjesec dana, a ne znam zašto Krizni štab ne zasijeda u ovoj vanrednoj, vanrednoj situaciji 24 časa dnevno. To je obaveza Kriznog štaba, pozivam ih da se probude, da ako ne znaju šta se dešava u Srbiji, da zamole za službene automobile i da se provezu i da vide šta se dešava”, ukazuje Panić.

Ističe da je “hitno da se preduzmu mjere koje su značajno oštrije od ovih koje su sada”

“Ne pričam o zaključavanju, ali ako je situacija takva da nema novca, da se neće zaposliti svi raspoloživi (zdravstveni) kadrovi sa biroa, onda da se to jasno kaže građanima Srbije i da se zamole da istrpe tri nedjelje zaključavanja, da bi na proljeće mogli da kažemo da i dalje funkcionišemo”, poručuje on.

Panić je podsjetio da Sindikat ljekara i faramceuta već dvije godine traži smjenu ministra Lončara jer su rezultati njegovog rada u posljednjih sedam godina katastrofalni, a da se to na najdrastičniji način vidi upravo sada za vrijeme epidemije.

Preporučujemo za Vas