često boce na leđima iznosi na drugi sprat, jer lifta nema

"Kisikdžija" - heroj kovid klinike u Konjicu: Oboljelima pomaže da lakše dišu...

Šabić kaže da je osjetio obavezu da pomogne jer je Konjic mali grad “a pacijenti naše komšije i prijatelji”

6813 pregleda 65 reakcija 3 komentar(a)
Postao lokalni heroj: Miralem Šabić, Foto: Reuters
Postao lokalni heroj: Miralem Šabić, Foto: Reuters

Miralem Mika Šabić, poznat kao „kisikdžija” u rodnom Konjicu, postao je lokalni heroj zato što oboljelima od koronavirusa pomaže da lakše dišu i tješi ih toplim riječima i smijehom.

Šabić, 57-godišnji ratni veteran, skoro svaki dan vozi svoj stari kombi do Sarajeva, oko 61 kilometar prema sjeveroistoku, da napuni boce kiseonika za pacijente kojima je potreban.

Zaposlen je kao ložač u konjičkoj bolnici, a trenutno volontira na improvizovanoj klinici za kovid-19.

Šabić, koji ima geler u plućima, često boce na leđima iznosi na drugi sprat klinike, koja nema lift.

„Mika je heroj. Dođe svaki put kad ga pozovemo, iako to nije njegov posao”, kaže za Rojters Mirza Gačanin, glavni ljekar u izolatorijumu napravljenom u jednom starom motelu na periferiji Konjica.

Šabić kaže da je osjetio obavezu da pomogne jer je Konjic mali grad “a pacijenti naše komšije i prijatelji”.

„Nema te prepreke koju nećemo savladati da sve bude u redu, da naši Konjičani ozdrave i da bude sve kako treba”, izjavio je nedavno za N1.

On se uključio u borbu protiv kovida kada je broj zaraženih u Konjicu počeo da raste, a nije bilo dovoljno kiseonika za pacijente.

„Naš snabdjevač u Sarajevu nije mogao da transportuje dovoljan broj boca tako da sam počeo da ih dovozim svojim kombijem,” kaže za Rojters.

Iako ima povredu od eksplozije granate tokom rata 1990-ih, Šabić rado na leđima nosi pacijente stepenicama gore-dolje na rendgen snimanje, i šali se na račun njihove težine. Pacijentima prija njegov vedar duh u atmosferi izolacije i bolesti.

Priča o konjičkom izolatorijumu, o nadljudskim naporima i herojima koji spasavaju ljudske živote postala je viralna nakon niza objava na Fejsbuku pacijentkinje Dine Alić.

„Našu flotu čini kapetan dr Mirza Gačanin, osam tehničara, tri volontera, spremačica i kisikdžija Mika... Naš doktor je tu za nas i subotom i nedjeljom. Kad imamo težih slučajeva, u noći nazove izolatorijum i pita za svakog pacijenta. Ako postoje ordeni za hrabrost i požrtvovanost, to ova flota zaslužuje”, izjavila je za časopis „Azra”.

„Susret sa Mikom je ljekovitiji od kiseonika koji nosi, zato što vidite čovjeka, nasmije vam se, pita kako ste i zbija šale”, kaže Alićeva, koja se oporavila od kovida nakon što nekoliko nedjelja boravka u izolatorijumu.

„Ne postoje riječi kojima bih opisala ljubav koju on daje - to je čudo,” rekla je Rojtersu Alićeva, aktivistikinja za prava žena.

U Bosni i Hercegovini juče je prijavljeno 1.185 novozareženih, od testiranih 3.530.

Preminulo je 46 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa, od čega u Federaciji BiH 25, u Republici Srpskoj 20 i u distriktu Brčko jedna osoba. Od početka pandemije u BiH je potvrđeno ukupno 89.081 oboljelih od kovida-19, oporavilo se 55.248 osoba, a preminulo je 2.728 ljudi. Trenutno je aktivno 32.634 slučajeva.

Preporučujemo za Vas