Malverzacija prilikom nabavljanja respiratora

Podignuta optužnica protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića zbog afere Respiratori

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlašćenja premijera u Vladi Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa

10645 pregleda 60 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, ministarke Federacije BiH Jelke Milićević, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika poljoprivredne firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića zbog afere "Respiratori".

Optuženima se, osim Milićevićeve, na teret stavlja više krivičnih djela, saopšteno je iz Tužilštva BiH.

Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, mito, pranje novca, falsifikovanje službene isprave, kao i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijiskih izveštaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo - nesavjestan rad u službi.

Premijer Federacije BiH i ostali optuženi su zbog malverzacija prilikom nabavke 100 komada respiratora iz Kine u vrednosti od oko 5,4 miliona eura, kao i zaštitne opreme u vrednosti od 1,48 miliona eura za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji BiH u vrijeme neposredno nakon što je u tom bh. entitetu proglašeno stanje nesreće.

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlašćenja premijera u Vladi Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

"U tom planu su mu se, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba 'F. H. Srebrena malina' d.o.o. Srebrenica", navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Dalje se ističe da je ta "udržena grupa potom nabavila stotinu komada respiratora po uvećanim cijenama", uz napomenu da se nabavljeni respiratori ne mogu koristiti u liječenju oboljelih od koronavirusa.

"Zbog toga je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi koja bi bila podijeljenja između pripadnika udružene grupe", navodi se u saopštenju.

Optužena ministarka Jelka Milićević, tereti se da je počinila krivično djelo nesavjesan rad u službi, jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom, propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti, nije sprije čila nastupanje štetne posljedice.

Istraga protiv osumnjičenog direktora Agencije za lekove BIH Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za ljekove i medicinska sredstva donijete nezakonite odluke.

Tužilaštvo je navelo da se nastavlja istraga i protiv više osoba, osumnjičenih u aferi "Respiratori".

Preporučujemo za Vas