"nećemo im okrenuti leđa"

Rama: Albanija će opredijeliti dio vakcina za Kosovo

Rama je najavio da će prve doze vakcina stići u Albaniju u drugoj polovini januara

4507 pregleda 14 komentar(a)
Rama, Foto: Shutterstock
Rama, Foto: Shutterstock

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je Albanija zvanično obezbijedila 500.000 vakcina protiv koronavirusa, napomenuvši da će određene količine distribuirati i Kosovu.

Rama je najavio da će prve doze vakcina stići u Albaniju u drugoj polovini januara, prenio je Kosovo onlajn.

„Obavještavam vas da smo obezbijedili prvih 500.000 doza iz kompanije Fajzer. Moja posjeta Njujorku je uspješno završena. Odobrili smo normativnim aktom prema zvanično dogovorenom sporazumu. Prvih 10.750 doza stići će u trećoj nedjelji januara, a ostale će stizati iz mjeseca u mjesec“, istakao je Rama.

Kako je rekao, ta vijest je najbolji početak Nove godine.

„Ovo je najbolji mogući početak ove ključne godine za suzbijanje tog nevidljivog neprijatelja. Pokušaćemo sa da se plan vakcinacije sprovodi prema projekcijama koje smo zacrtali“, rekao je Rama.

Albanija je, kako je dodao, nabavkom vakcina prebrodila veliku prepreku.

„Premostili smo prazninu otvorenu usred Evrope, neprihvatljivu i nezamislivu. Kao čovjek osjećao sam se ogorčeno, a kao stanovnik Evrope stidio sam se, dok sam se kao premijer osjećao motivisano da ne dozvolim Albancima da se osjećaju isključeno iz mogućnosti da se brane zajedno sa drugim Evropljanima“, rekao je Rama.

Najavio je i da će određenu dozu vakcina Albanija distribuirati i Kosovu.

„Uspjeli smo bez ikakve pomoći EU, ali za razliku od EU, nećemo okrenuti leđa Kosovu ostavljajući ga u strepnji i čekajući početak vakcinacije. Očigledno ne možemo da riješimo problem, ali nećemo ostaviti Kosovo. Doniraćemo određenu količinu vakcina Kosovu za vakcinaciju zdravstvenih radnika u prištinskim bolnicama, tako da se junaci tamošnje vatrene linije vakcinišu istovremeno sa našim herojima vatrene linije“, obećao je Rama.

Preporučujemo za Vas