BiH: "Krvava Azra" osuđena na 14 godina zatvora

U iskazima svjedoka predočenima sudu Bašić je opisana kao izuzetno okrutna osoba koja je zatvorenike izvrgnula najtežim zlostavljanima, zbog čega je dobila nadimak Krvava Azra i Azra Dva Noža
61 pregleda 7 komentar(a)
Azra Bašić, Foto: Screenshot (YouTube)
Azra Bašić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 27.12.2017. 10:24h

Bivša pripadnica Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Azra Bašić (58), osuđena je pred Sudom Bosne i Hercegovine na 14 godina zatvora pošto je proglašena krivom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica po kojoj je donesena nepravosnažna presuda tereti Azru Bašić za zločine tokom rata u BiH i oružanog sukoba između vojske bosanskih Srba i HVO koje je počinila najprije kao pripadnica 305. brigade HV-a, a poslije kao pripadnica 103. brigade HVO-a.

Prema optužnici Bašić je u periodu od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama bivšeg Doma JNA u Derventi i na području sela Polje gdje su bili zatvoreni civili i jedan ratni zarobljenik srpske nacionalnosti sa područja opštine Derventa, sama ili zajedno sa drugim pripadnicima Hrvatske vojske i HVO-a učestvoval u ubistvu, mučenju i nečovječnom postupanju, nanošenju velikih patnji i povreda zatvorenicima.

U iskazima svjedoka predočenima sudu Bašić je opisana kao izuzetno okrutna osoba koja je zatvorenike izvrgnula najtežim zlostavljanima, zbog čega je dobila nadimak Krvava Azra i Azra Dva Noža, prenosi agencija Hina.

Suđenje Bašić trajalo je od januara, a počelo je pošto je ona u novembru 2016. godine izručena bosanskohercegovačkim vlastima iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) gdje je emigrirala nakon rata.

Američki FBI uspio je nakon dugogodišnje potrage da locira Bašić i uhapsi je 2011. godine, a iz SAD je deportovana zbog davanja lažnih iskaza o svom učestvovanju u ratu u BiH.

Bonus video: