Ultradesničari širom istočne Evrope i Balkana aplaudiraju nasilju na Kapitolu

Mnogi su napravili pauzu od pravoslavnog Božića koji se obilježava 7. januara kako bi signalizirali solidarnost sa izgrednicima od kojih su mnogi mahali konfederalnim zastavama

16041 pregleda 249 reakcija 36 komentar(a)
Sa protesta u Vašingtonu, Foto: Reuters
Sa protesta u Vašingtonu, Foto: Reuters

Posmatrači širom svijeta bili su zapanjeni što vide nasilne demonstrante koji upadaju u zgradu američkog Kongresa na Kapitol hillu u očajničkom, nasilničkom pokušaju da preokrenu legitimne predsjedničke izbore i osiguraju drugi mandat za odlazećeg predsjednika Donalda Trampa, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Ali komentatori sa ekstremne desnice političkog spektra u istočnoj Evropi i na Balkanu umnogome su bili ohrabreni onim što su vidjeli.

Mnogi su napravili pauzu od pravoslavnog Božića koji se obilježava 7. januara kako bi signalizirali solidarnost sa izgrednicima od kojih su mnogi mahali konfederalnim zastavama.

Pristalica Trampa sa konfederalnom zastavom
Pristalica Trampa sa konfederalnom zastavomfoto: Reuters

Andreas Umland, koji je mnogo pisao o političkom ekstremizmu širom svijeta na Facebooku je napisao da Trampa ne vodi ideologija kao mnoge druge desničare širom svijeta.

"Pojmovi kao što je ‘fašista’ njemu ne zvuče dobro, pošto pretpostavljaju minimalni stepen ideološke informisanosti koja nedostaje Trampu", napisao je Umland.

"Ipak, njega ekstremna desnica voli – ne samo u Sjedinjenim Državama, već i širom svijeta."

Anton Šehovcov, predavač na Univerzitetu u Beču koji je specijalizovan za neonacizam i druge ekstremističke pokrete u Rusiji i dalje, slaže se, govoreći da se Tramp uklapa u "savremeni populizam desnice u Evropi" koji se "bazira na kombinaciji nativizma, autokratije i populizma".

"Ne samo da oni operišu unutar okvira demokratije", napisao je u eseju za magazin Eurozine, "oni takođe tvrde da su bolje demokrate – što je ideja protiv establišmenta koja rezonuje sa mnogim nezadovoljnim glasačima”.

Širok spektar desničarskih ličnosti u istočnoj Evropi i na Balkanu nalazi podršku za svoje stavove u nasilju koje su mogli da vide u Sjedinjenim Državama.

Sergi Korotkik, vođa ultradesničarskog ukrajinskog pokreta Azov, koji je Stejt department SAD-a označio kao "nacionalističku mrziteljsku grupu" pozdravio je nemire u Americi otvorenim rasističkim govorom.

"Bijelci su konačno odlučili da djeluju i preuzimaju zgradu na Kapitolu", napisao je na Telegramu.

"To je dobro, iako ovaj put možda ne bude ništa od toga. Ali, mislim da nam to daje šansu. Bijelci su još uvijek tu, mi znamo šta treba da radimo."

Takođe u Ukrajini, Andrij Portnov, bivši zastupnik i zamjenik šefa kabineta proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, kojeg su 2014. svrgnuli narodni protesti, napisao je na Telegramu da je "ustanak" u Vašingtonu "bio bruka i sramota banana republike".

"Svako dalje veličanje našeg lokalnog puča izgleda još smiješnije i još marginalnije [nego prije]", napisao je.

U Bjelorusiji, koja je poprište protesta od osporavanih predsjedničkih izbora u avgustu kojima je dat šesti mandat tvrdokornom lideru Aleksandru Lukašenku, kanal na Telegramu koji ga podržava, pokušao je da prikaže dvostruke standarde u opisivanju bjeloruskih protesta i nemira u Vašingtonu.

"Nazovimo ovo pravim imenom. To nije bila pobuna nego ‘mirni protesti koje štiti 2. amandman Ustava’", pisalo je na ovom kanalu, pozivajući se na odredbu u američkom ustavu koja štiti pravo na nošenje oružja.

"To nije bila pobunjena svjetina, već 'borci za demokratske vrijednosti'. To nije bio pogrom u Kapitolu, već 'edukativni izlet s interaktivnim elementima'".

Naglasak mnogih objava na tu temu bio je da je Bjelorusiji bolje pod čeličnom pesnicom kojom od 1994. vlada autoritarni Lukašenko, nego što bi bilo da slijedi liderstvo zapadnih liberalnih demokratija.

Šef crnogorskog Pokreta za promjene (PZP), poslanik parlamenta Nebojša Medojević - Trampov entuzijasta i oštroumni zagovornik različitih teorija zavjere duboke države na globalnom planu koji je COVID-19 opisao kao zavjeru "globalnih satanista" - na Tviteru je opisao Trumpa kao "prvog američkog predsjednika od Kenedija koji se suprotstavio dubokoj državi i vladarima iz sjene."

"Morali su organizovati veliku izbornu krađu i uništiti demokratiju kako bi ga zaustavili", napisao je Medojević, podržavajući opšte opovrgnute tvrdnje o prevari na američkim predsjedničkim izborima u novembru.

Dešavanja u Vašingtonu možda su najviše odjeknula među desničarima i nacionalistima u Srbiji.

Nikola Sandulović, vođa male nacionalističke Republikanske stranke, na Tviteru je objavio fotografiju Trampovih podržavalaca koji su narušavali statuu bivšeg američkog predsjednika Džeralda Forda u okrugloj sobi na Kapitolu sa natpisom velikim slovima: "Miris slobode, pravde i istine".

Takođe je objavio dio iz dokumenta bivšeg Trampovog advokata Sidnija Pauela tvrdeći da sadrži dokaze o miješanju SAD u izbore u Srbiji preko kompanije za usluge na izborima Dominion.

Pauelova tvrdnja o navodnoj umiješanosti Dominiona u izbornu krađu je diskreditovana.

Nacionalistička stranica na Tviteru Slobodni Boem napisala je: "Nije važno ako Amerika padne sada ili za sto ili petsto godina. Srbija će biti tu da gleda".

Slično tome, nacionalistički Srpski info štab Tviter stranica pohvalio je nasilje u Vašingtonu rekavši da je ono pokazalo da "globalni režiseri" moraju odmah promijeniti stvari u Americi "diktaturom". "Ali to takođe znači da postoji otpor", piše dalje u objavi. "Pokret otpora."

Srpski nacionalista Dejan Berić, koji se borio zajedno s ruskim plaćenicima u istočnoj Ukrajini objavio je video na Jutjubu pozivajuće američke snage za sprovođenje zakona da ne posežu za nasiljem protiv "mirnih demonstranata" ili da krše njihovo pravo da "izraze svoje nezadovoljstvo vladom".

Dalje sarkastično kaže da odbija da prizna novoizabranog predsjednika SAD-a Džoa Bajdena i poziva na sankcije protiv svih koji to učine.

*(RFE/RL Ukraijnski, Balkanski, Ruski i Bjeloruski servisi doprinijeli su pisanju ovog članka)

Bonus video: