U bolnicama je trenutno 1.192 oboljelih

Slovenija: 426 novozaraženih, 25 umrlih, sve mjere ostaju najmanje do kraja nedjelje

Vlada će sredinom sedmice objaviti plan vakcinacije za prva dva mjeseca ove godine, a mediji navode da je predviđeno da se u prvoj fazi vakcinišu osobe starije od 80 godina koje nisu u institucijama, odnosno staračkim domovima

1900 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Sloveniji su u posjlednja 24 sata, uz smanjen obim testiranja, potvrđena 426 nova slučaja koronavirusa, od posljedica kovida-19 umrlo je 25 osoba, a sve dosadašnje restrikcije i mere ostaju na snazi najmanje do kraja nedjelje.

Od 1.720 PCR testova potvrdjeno je 368 infekcija, odnosno 21,4 odsto nalaza je bilo pozitivno, dok je od 480 brzih antigenskih testova 12,1 odsto pozitivnih rezultata, 58 zaraženih osoba, prenjela je novinska agencija Hina.

Trenutno je 24.314 aktivnih slučajeva, a prosječan broj dnevnih infekcija u posljednjih sedam dana je 1.967.

Iako je broj hospitalizovanih kovid pacijenata posljednjih dana stabilan, još uvek je velik broj dnevno zaraženih, a vlada Janeza Janše poručila je da sve restrikcije koje su uvedene ostaju na snazi najmanje do kraja sedmice, vjerovatno i duže.

Eventualno bi mogli đaci prva tri razreda osnovne škole da se vrate na nastavu u učionice.

U bolnicama je trenutno 1.192 oboljelih od kovida-19, od kojih su 202 na intenzivnoj njezi.

Prema podacima ministarstva zdravlja broj umrlih od početka izbijanja apidemije povećao se na 2.998.

Slovenačka vlada najavila je početak velike kampanje o vakcinaciji, a epidemiološkinja Mateja Logar iz ljubljanskog Univerzitetskog kliničkog centra rekla je da veruje kako će dosadašnja uspješna vakcinacija zdravstvenih radnika uvjeriti ljude da je vakcina sigurna.

Vlada će sredinom sedmice objaviti plan vakcinacije za prva dva mjeseca ove godine, a mediji navode da je predviđeno da se u prvoj fazi vakcinišu osobe starije od 80 godina koje nisu u institucijama, odnosno staračkim domovima.

Kako danas prenose slovenački mediji, epidemiolozi i vlada ocijenjuju da je epidemija još u fazi rasta i da ne treba očekivati ublažavanje mjera u skorije vrijeme.

Preporučujemo za Vas