ekstremna hladnoća u oblasti blizu granice s hrvatskom

"Pomozite nam, molim vas": Migranti i izbjeglice u BiH se smrzavaju, nema toaleta, struje, čiste vode

Međunarodne organizacije su kritikovale vlasti BiH zbog često haotičnog odgovora na evropsku migrantsku krizu, dok humanitarne grupe upozoravaju da i ta zemlja i EU moraju da nađu trajno rješenje, navodi AP

16225 pregleda 627 reakcija 19 komentar(a)
Migranti iz Bangladeša u BiH, Foto: Reuters
Migranti iz Bangladeša u BiH, Foto: Reuters

Pad temperature vazduha daleko ispod nule dodatno je otežao patnje stotina migranata i izbjeglica, zaglavljenih na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), piše danas američka agencija Asošiejted pres.

Migranti i izbjeglice, među kojima su i čitave porodice sa malom djecom, danonoćno se smrzavaju usljed talasa ekstremne hladnoće koja je zahvatila oblast u blizini granice BiH i Hrvatske, navodi AP.

Meteorolozi u BiH, kako se navodi, upozorili su građane da ne ostaju dugo na otvorenom tokom ledenog perioda, prognozirajući da bi temperatura mogla da padne do minus 15 stepeni Celzijusa.

Pod pritiskom iz inostranstva, vlasti BiH su poboljšale uslove za nekoliko stotina ljudi koji borave na mjestu nedavno izgorjelog prihvatnog kampa Lipa, ali je stotine drugih, navodi AP, smješteno u improvizovane kampove sa šatorima i napuštenim kućama, bez grijanja i osnovnih sanitarnih uslova.

Mehaničar iz Bangladeša, Šahin, koji boravi u malom šatoru u šumi blizu mjesta Velika Kladuša, rekao je da je prošle noći bilo veoma hladno, da nije spavao i da mnogo pate, piše AP.

Agencija dodaje da migranti kao Šahin spavaju na otvorenom mjesecima, dok se nadaju da će ilegalno ući u Hrvatsku, članicu Evropske unije (EU).

Prilikom brojnih pokušaja ulaska suočavaju se, prema izvještajima, s nasiljem hrvatskih graničara.

U improvizovanom kampu kod Velike Kladuše nalazi se nekoliko malih šatora na smrznutoj neravnoj zemlji među drvećem, navodi AP i dodaje da se neki migranti peru napolju na minusu, paleći vatre da bi se koliko-toliko zagrijali, u nedostatku toaleta i struje.

Šahin navodi da nemaju ni čistu pijaću vodu.

"Nije bezbjedno, to je veoma veliki rizik za naše zdravlje. Pomozite nam, molim vas", kazao je Šahin.

Međunarodne organizacije su kritikovale vlasti BiH zbog često haotičnog odgovora na evropsku migrantsku krizu, dok humanitarne grupe upozoravaju da i ta zemlja i EU moraju da nađu trajno rješenje, navodi AP.

Student novinarstva iz Avganistana, 20-godišnji Mohamad Kan, koji sa nekoliko desetina migranata boravi u napuštenoj fabrici punoj đubreta blizu Bihaća, kaže da jedino želi "bezbjedan i čist" život u Evropi.

U toj ruiniranoj fabrici, navodi agencija, migranti se mogu vidjeti kako leže tijesno umotani u ćebad ili spavaju u malim šatorima, dok zgrada s rupama na mjestu nekadašnjih prozora predstavlja slabu zaštitu od hladnoće.

Većina drugih regiona BiH odbija da prihvati migrante zbog protivljenja stanovništva, dodaje AP.

U napuštenoj kući u selu blizu granice s Hrvatskom, privremeno sklonište našao je par iz Avganistana sa četvoro djece od 18 mjeseci do 10 godina.

Porodica kuva uz pomoć peći na drva, po mraku pali svijeće i koristi stari namještaj koji je ostavljen u kući dok čeka priliku da pređe granicu.

Rekli su agenciji AP da su 40 puta pokušali da uđu u EU, ali da su svaki put vraćeni.

Otac Mustafa kaže da im je preteško poslije toliko neuspješnih pokušaja i pošto su ostavljeni bez pomoći, ne računajući pakete koje povremeno dobiju od humanitarnih grupa.

Preporučujemo za Vas