Srbija prva u Evropi koristi kinesku vakcinu

Oko 700 srpskih vojnika i ministri zdravlja i odbrane juče su u Beogradu primili vakcine kompanije Sinofarm, zvaničnici poručuju da su vakcine bezbjedne i efikasne

7146 pregleda 9 komentar(a)
U Beogradskom sajmu postavljeno je 17 punktova za masovnu vakcinaciju građana, Foto: Reuters
U Beogradskom sajmu postavljeno je 17 punktova za masovnu vakcinaciju građana, Foto: Reuters

Stotine pripadnika srpske vojske u maskirnim uniformama čekale su juče u redu u hali Beogradskog sajma kako bi primili kinesku vakcinu protiv kovida-19. Srbija je prošle nedjelje primila milion doza vakcine kineskog proizvođača Sinofarm i juče je postala prva evropska zemlja koja je masovnu vakcinaciju počela tom vakcinom.

Prema planu vakcinacije u Srbiji će sada biti vakcinisani zaposleni u primarnim djelatnostima poput policajaca, prosvjetnih radnika i vojnika, nakon što su prošlog mjeseca vakcine kompanija Fajzer/BioNTek i ruski Sputnik V primili stanovnici domova za starije osobe i medicinski radnici.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović juče je kazao da je 700 pripadnika vojske, uključujući i njega, primilo kinesku vakcinu.

„Vakcinisan sam kineskom vakcinom u koju imam puno povjerenje... ranije sam kazao da ću primiti istu vakcinu kao naši vojnici“, kazao je Stefanović novinarima.

Sinofarmovu vakcinu primio je i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, koji je istakao da je vakcinacija „jedini način da se vratimo u koliko-toliko normalan život, to je naš cilj”. Lončar je, kako prenosi Beta, rekao da bi trebalo da se vakciniše što više građana i da je urađeno „sve što je do države u borbi protiv korona virusa”.

„Želim da kažem građanima, nemaju razloga ni za kakav strah. Radi se o izuzetno bezbjednim i izuzetno efikasnim vakcinama“, poručio je.

Beograd ima bliske odnose sa Pekingom i kineskim kompanijama koje su investirale milijarde eura u Srbiji, uglavnom u projekte infrastrukture i energetike, podsjeća Rojters.

Kina je prije tri nedjelje zvanično odobrila vakcinu državne kompanije Sinofarm za opštu javnu upotrebu. Prema preliminarnim podacima, efikasnost te vakcine je 79,34 odsto, međutim naučna zajednica kritikuje nedovoljnu transparentnost po pitanju objavljivanja podataka u vezi sa kliničkim testiranjem.

U Srbiji je od početka vakcinacije krajem decembra vakcinisano 20 000 građana. Predsjednik Aleksandar Vučić je kazao da u narednih nekoliko dana Srbija očekuje kontingent od 250 000 doza Sputnjik V i još 20 000 doza Fajzerove vakcine.

Srbija je međutim suočena sa problemom nepovjerenja građana u vakcine protiv kovida-19. Premijerka Ana Brnabić juče je kazala da je u Srbiji na raspolaganju milion i 55 hiljada vakcina, dok je prijavljenjih građana znatno manje. „Mi trenutno imamo 351.000 prijavljenih građana, od toga 67 odsto je preko 50 godina starosti“, kazala Brnabić.

Prema jučerašnjim podacima u Srbiji, koja ima populaciju od oko 7 miliona stanovnika, 3 771 osoba je umrlo od kovida-19, a 347 111 osoba je zaraženo.

Vučić je juče kazao da je Sinofarmova vakcina bezbjedna za sve starosne grupe, uključujući i djecu, i da ima najmanje kontraindikacija. Na pitanje novinara da li je bilo reakcije iz Brisela na odluku Srbije da nabavi vakcinu iz Kine, on je odgovorio da od EU ne očekuje problemne već pomoć i podršku.

Međutim, istakao da je bilo pametno što je Srbija, „poznajući način rada u Briselu i u svijetu, bilateralno vodila razgovore sa svim proizvođačima vakcina“. Od država EU, kineska vakcina bi se uskoro mogla naći u opticaju u Mađarskoj nakon što tamošnja regulatorna agencija uskoro trebalo da odobri upotrebu Sinofarmove vakcine za masovnu imunizaciju. Evropska komisija je dala odobrenje toj zemlji da pregovara sa Sinofarmom, mada ovu vakcinu još nije odobrila Evropska medicinska agencija.

U regionu Zapadnog Balkana, vakcinacija je počela samo u Srbiji i Albaniji, dok Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Sjeverna Makedonija još nijesu dobile zalihe vakcina.

Ove države su se uglavnom oslanjale na Kovaks, sistem kolektivne nabavke vakcina za siromašnije i države sa srednjim prihodima, koji još nije operativan. Srbija je uputila kontingent od osam hiljada Fajzerovih vakcina Sjevernoj Makedoniji, a predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da će i on u tom smislu zatražiti pomoć Beograda. „Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan dio količine vakcina dodijeli Republici Srpskoj, kako bi i Srpska počela sa vakcinacijom“, kazao je juče Dodik.

On je ocijenio da je sistem Kovaks „očigledno u kolapsu“ i da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić juče je takođe rekao da od Kovaks programa krajem januara očekuje prvu isporuku vakcina za BiH i RS.

U Srbiji je trenutno na raspolaganju milion i 55 hiljada vakcina različitih proizvođača, ali je broj prijavljenih građana svega 351 000, što ukazuje na rasprostranjeno nepovjerenje javnosti u vakcine protiv kovida-19

Bonus video: