Dobio tužbu protiv Marvela, dio novca ulaže u obrazovni sistem Srbije

Kako navodi, do 1. septembra ove godine će imati pristup svim udžbenicima za sve razrede osnovne škole, dok su im trenutno dostupni samo određeni

10705 pregleda 40 reakcija 14 komentar(a)
Aleksandar Kavčić, Foto: Screenshot
Aleksandar Kavčić, Foto: Screenshot

Aleksandar Kavčić, profesor sa Karnegi Melon univerziteta u Pitsburgu, investirao je dio novca koji je dobio od spora sa kompanijom Marvel u besplatne udžbenike za osnovce u Srbiji.

On je nakon odštete od 750 miliona dolara koje je multinacionalna kompanija "Marvel tehnolodžis" zbog nezakonitog korišćenja njegovog patenta u proizvodnji čipova isplatila njemu i njegovom mentoru sa univerziteta prof. dr Žozeu Mouri, odlučio da dio novca investira u besplatne udžbenike koji će biti dostupni svim osnovcima.

Njegov plan je da na udžbenicima rade po dva-tri autora kojima će platiti honorare za izdavanje više od sto naslova, uključujući i one za strane jezike.

Kako je otkrio za Politiku, izrada jednog udžbenika košta oko 5.000 eura i da će, uz dodatne troškove koje ima oko izdavanja, na štampanje svih školskih knjiga za sve razrede osnovne škole uložiti od pola do milion eura.

Kako navodi, do 1. septembra ove godine će imati pristup svim udžbenicima za sve razrede osnovne škole, dok su im trenutno dostupni samo određeni.

Ovim potezom, kaže za Politiku, želi da omogući svim đacima iste mogućnosti za napredak i podrži razvoj srpskog obrazovanja u kome vidi jedinu šansu za izvlačenje zemlje „iz duboke krize” i dovođenje u stanje da se nosi sa svjetskom konkurencijom.

On je fondaciju Alek Kavčić osnovao u Americi 2017. godine, a u Srbiji je sa radom počela početkom 2020. godine. Ciljevi kojima teži su promocija obrazovanja i nauke.

Profesoru ovo nije prva humanitarna investicija u obrazovanje djece u Srbiji, te tako već tri godine pruža pomoć Matematičkoj gimnaziji u vidu donacija najbolje tehnologije za rad. Takođe, u saradnji sa tom gimnazijom, računare iz prethodne godine šalju osnovnim školama u Srbiji.

Kavčić je Beograđanin, nekadašnji đak Matematičke gimnazije, a danas jedan od vodećih informatičara na planeti. Po struci je inženjer i naučnik, naučni je saradnik Matematičkog instituta SANU, a poznat je po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta.

Bonus video: