Poslanik Bundestaga iz Hrišćansko-socijalne unije

Šmit i zvanično kandidat Njemačke za novog visokog predstavnika u BiH

"Kandidaturom Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH (OHR), Njemačka preuzima inicijativu kojom tu zemlju vraća na međunarodnu političku agendu", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu, a prenosi danas Dojče Vele

3440 pregleda 0 komentar(a)
Šmit, Foto: Screenshot Youtube
Šmit, Foto: Screenshot Youtube

Njemačka je zvanično kandidovala Kristijana Šmita iz Hrišćansko-socijalne unije (CSU) za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, čime, kako navodi, želi da vrati BiH na međunarodnu političku agendu.

"Kandidaturom Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH (OHR), Njemačka preuzima inicijativu kojom tu zemlju vraća na međunarodnu političku agendu", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu, a prenosi danas Dojče Vele.

Dodaje se da njemačka savezna vlada ima "veliki interes za razvoj Bosne i Hercegovine i podržava perspektivu učlanjenja te države u Evropsku uniju".

Poslanik njemačkog Bundestaga Kristijan Šmit se početkom 90-tih godina prošlog vijeka bavio zemljama Zapadnog Balkana, a posebno ratom u BiH, kao predstavnik bavarske CSU za spoljnopolitička pitanja, ali i od 2002. do 2005. godine kao predstavnik CDU/CSU za pitanja odbrambene politike.

Tokom obavljanja funkcije parlamentarnog državnog sekretara u Ministarstvu odbrane od 2005. do 2013. godine, u njegove najvažnije zadatke spadali su mandati Bundesvera u okviru Kfora i Euforove misije Altea.

U prošlosti je u ime njemačke vlade više puta posredovao u teškim situacijama u regionu.

"Njemačka vlada je uvjerena da bi lider poput Kristijana Šmita bio veliki dobitak za rad međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Dosadašnji visoki predstavnik, ambasador Valentin Incko (Austrija), koji je na toj funkciji od 2009. godine, slaže se i pozdravlja smjenu na čelu OHR", navodi se u saopštenju.

U saopštenju njemačka vlada zahvaljuje Incku na njegovom "dugom i neumornom angažmanu u BiH" i dodaje da će on moći da računa na njemačku podršku do kraja mandata kao visokog predstavnika.

Vlada takođe navodi da se kandidatura Kristijana Šmita odvija u koordinaciji s međunarodnim partnerima i članovima Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC), koji odlučuje o imenovanju visokog predstavnika.

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu takođe ocjenjuje da se, bez obzira na sav napredak postignut od 1995. godine, Bosna i Hercegovina suočava s velikim izazovima.

"Zemlja je ostala podijeljena. Etnička pripadnost i dalje dominira većim dijelom javnog života i određuje funkcionisanje države. Pozivi na pomirenje suviše često ostaju prazne riječi, a nacionalistička retorika predstavlja teret za atmosferu u društvu. Ekonomske i političke reforme, poput jačanja vladavine zakona i slobode medija, napreduju presporo", ocijenilo je njemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Preporučujemo za Vas