Dodikovi komentari su monstruozni

Članovi CIK BiH osudili verbalni napad na koleginicu, traže reakciju Tužilaštva

17603 pregleda 23 reakcija 18 komentar(a)
Dodik, Foto: Reuters
Dodik, Foto: Reuters

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH osudili su verbalni napad predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika na članicu CIK Vanju Bjelicu-Prutinu.

Dodik je u četvrtak, komentarišuči odluku CIK da zbog izbornih nepravilnosti poništi izbore u Doboju i Srebrenici, rekao da je za njega sporno to što je Bjelica-Prutina “bila ili je udata za Bošnjaka”.

“Gospođa koja se predstavlja da je predstavnik srpskog naroda, bila je ili je još udata za muslimana Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma, nemojte”, rekao je Dodik.

“Javna riječ, kada je izgovori predsjedavajući, petostruko je teža nego kada je izgovori neko drugi. Ovo je slobodna zemlja, u kojoj građani imaju privatna prava. Riječi koje su juče upućene našoj koleginici su jasno ugrožavanje osnovnih ljudskih prava građanina ove zemlje”, rekao je predsjednik CIK Željko Bakalar. On je ocijenio da su Dodikovi komentari na račun Vanje Bjelica-Prutina monstruozni, prenijela je Beta.

Bakalar je pozvao institucije BiH da zaštite i građanku i članicu CIK, kao i CIK kao instituciju.

“Potrebna je reakcija javnosti i Tužilaštva BiH i centara za rodnu ravnopravnost”, kazao je Bakalar.

Članica CIK BiH Irena Hadžiabdić je takođe izjavila da je Dodikov istup bio monstruozan i da ima elemenata krivičnog dela.

“Koleginica (Bjelica-Prutina) se izdigla iznad ove situacije i nije željela da komentariše. Mi kao institucija ne možemo više da ćutimo. Ovako više ne možemo dalje, ovo se mora zaustaviti. Ako se ne zaustavi, bojim se da će vrlo brzo imati ozbiljne posljedice”.

Član CIK Ahmet Šantić ocijenio je da su, osim “ogavnih uvreda” na račun Vanje Bjelice-Prutine, uvrede upućene i svim ostalim članovima CIK da su “lopovi, kriminalci, mešetari” i da je došlo vrijeme da se CIK mora braniti i organizovati kako bi se zaštitili i kao institucija i pojedinačno.

Dodik je izvrijeđao i drugog srpskog člana CIK BiH Jovana Kalabu, navodeći da “samo fukara od Srbina može glasati za poništenje izbora u Srebrenici”.

Bonus video: