11.907 građana primilo obje doze

U Hrvatskoj vakcinisano 58.077 građana

Prema poslednjim podacima, zbog kašnjenja s isporukom obećanih vakcina, nove vakcinacije su gotovo zaustavljene i obavlja se samo vakcinisanje onih koji treba da prime drugu dozu

3714 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je vakcinisano ukupno 58.077 građana od kojih je njih 11.907 primilo i drugu dozu vakcine, saopštila je danas hrvatska Vlada na Tviteru.

"Dosad je vakcinisano 58.077 osoba. Njih 46.170 je primilo prvu dozu, a 11.907 je primilo obje doze", navela je Vlada na službenoj stranici koronavirus.hr na Tviteru.

U Hrvatskoj je vakcinacija počela 27. decembra, kada i u drugim članicama EU, i to vakcinom proizvodjača Fajzer, a u međuvremenu je stigla i ona proizvodjača Moderna.

Prema poslednjim podacima, zbog kašnjenja s isporukom obećanih vakcina, nove vakcinacije su gotovo zaustavljene i obavlja se samo vakcinisanje onih koji treba da prime drugu dozu.

Hrvatska je preko EU naručila gotovo šest miliona doza vakcina različitih proizvođača. Tako je pola miliona doza naručeno od Pfizer-BioNTecha i Moderne, 2,7 miliona od AstraZenece, 900.000 doza Džonson&Džonson i 300.000 CureVak.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je nedavno da se diplomatija oko vakcine protiv koronavirusa pretvorila u "kidnapovanje" vakcine.

On je rekao da dolazi do "određenih postupanja koja su van onoga što je dogovoreno" i istakao da će se insistirati na poštovanju tih ugovora.

Plenković je rekao da Hrvatska nije išla prema proizvodjačima vakcine, sem onih za koje se opredijelila na osnovu članstva u EU, ali i na osnovu pouzdanosti kompanija koje rade na vakcinama.