Novalić i ostali optuženi tvrde da nisu krivi, Vidović: U BiH se želi napraviti slučaj "Sanader"

Novalić, Solak i Hodžić terete se da su počinili krivična djela u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 5,38 miliona eura, kao i zaštitne opreme u vrijednosti od 1,48 miliona eura za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine. Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi

3256 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Premijer Federacije BiH i ostali optuženi u predmetu "Respiratori", Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Jelka Milićević, izjasnili su se da nisu krivi.

Na prvom ročištu, održanom danas u Sudu Bosne i Hercegovine, optuženi su odbacili sve navode optužnice.

Kao prvooptuženi navode optužnice odbacio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Novalićeva advokatica Vasvija Vidović kazala je poslije ročišta da se očito želi napraviti slučaj "Sanader" u BiH, zbog čega se unaprijed stvorilo uvjerenje o krivici premijera Federacije BiH.

"Jedan ovakav slučaj je očito nekom potreban", ocijenila je ona, dodavši da se Tužilaštvo miješalo i onemogućavalo proces instaliranja uvezenih respiratora.

Navode optužnice odbacili su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik i direktor kompanije "Srebrena malina" Fikret Hodžić i ministarka finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić terete se da su počinili krivična djela u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 5,38 miliona eura, kao i zaštitne opreme u vrijednosti od 1,48 miliona eura za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ministarka Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Bonus video: