"kućni ljubimac je veseo i raspoložen, nismo utvrdili bilo kakva odstupanja od normalnog stanja"

U BiH dokazan prvi slučaj prenosa koronavirusa sa čovjeka na psa

"Vlasnici kućnih ljubimaca ne treba da budu zabrinuti za zdravlje, s ozbirom na to da prenos sa kućnog ljubimca, konkretno psa i mačke, na čovjeka još uvek nije utvrđen nigdje u svijetu"

5034 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U BiH je dokazan prvi jednostrani prenos koronavirusa s čovjeka na kućnog ljubimca.

Veterinarski fakultet u Sarajevu kaže da je to samo jedan u nizu slučajeva koji potvrđuju da je primarni prenos sa čovjeka na čovjeka, kao i da je prenos na životinje "incidentna situacija".

Dekan tog fakulteta, Muhamed Smajlović, izjavio je novinarima da je istraživački tim fakulteta dokazao jednostrani prenos kovida-19 s čovjeka na kućnog ljubimca.

Šef laboratorija Veterinarskog fakulteta za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja, Teufik Goletić, potvrdio je da su PCR dijagnostikom utvrdili prvi slučaj infekcije psa.

On je naveo da su, pošto je utvrđeno da je životinja pozitivna na kovid-19, informisali vlasnika i uputili ga na kliniku Veterinarskog fakulteta.

"Riječ je o jednom nalazu koji nas svrstava uz bok zemalja kao što Holandija, Danska, Francuska, Španija, Belgija, Nemačka, SAD i Kina, gde postoje izvještaji o infekciji kućnih ljubimaca i uglavnom je riječ o prenosu s čovjeka", kazao je Goletić.

On je naveo da vlasnici kućnih ljubimaca ne treba da budu zabrinuti za zdravlje, s ozbirom na to da prenos sa kućnog ljubimca, konkretno psa i mačke, na čovjeka još uvek nije utvrđen nigdje u svijetu.

Šef Klinika veterinarskog fakulteta, Amir Zahirović rekao je da vlasnik zaraženog psa, već bio pozitivan na koronavirus.

"Pas je veseo i raspoložen, ima apetit, a specijalnim pretragama nismo utvrdili bilo kakva odstupanja od normalnog stanja", kazao je Zahirović.

Ponovio je da nema relevantnih naučno dokazanih prenosa sa psa na čovjeka.

O ovom slučaju, kako su naveli, obaviještena je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Preporučujemo za Vas