Predmet "Ikona", Dodik saslušan u Tužilaštvu: "Klasičan spin i lažna prijava koju je kreirala Turković"

Dodik je kazao da je u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka dao iskaz u predmetu "Ikona"

19867 pregleda 18 komentar(a)
Dodik daje izjavu nakon saslušanja, Foto: Screenshot/Youtube/RTRS
Dodik daje izjavu nakon saslušanja, Foto: Screenshot/Youtube/RTRS
Ažurirano: 04.02.2021. 22:41h

Iz Tužilaštva BiH potvrdili su da je srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik danas salušan u vezi sa predmetom "Ikona".

"Povodom više medijskih upita, možemo potvrditi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH u predmetu u javnosti poznatom kao 'Ikona'", saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Naveli su da u ovom trenutku ne mogu davati više informacija ili detalja.

Neimenovani izvori agencije Beta iz Tužilaštva BiH ranije danas su potvrdili da je Dodik saslušan u svojstvu svjedoka.

Dodik je 14. decembra prošle godine ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, tokom njegove posjete BiH, poklonio 300 godina staru ikona Svetog Nikole, za koju su mediji bliski vlastima u RS naveli da je iz Luganska.

Potom su reagovale ukrajinske vlasti, navodeći da je ikona vlasništvo te zemlje i da se nalazi na njenoj listi kulturnog blaga.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu, a u međuvremenu je Lavrov putem Ambasade BiH u Moskvi Dodiku vratio ikonu i zatražio da se u ovaj slučaj uključi i Interpol.

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija je ikonu vratio u BiH i odnio je u kabinet Milorada Dodika u Istočnom Sarajevu.

Dodik je kazao da je ikonu dobio na poklon od "jednog čovjeka, kome ne zna ni ime", dodavši da je ikona bila porodično nasljeđe tog čovjeka.

"Sve je čisto"

Dodik je danas kazao da je u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka dao iskaz u predmetu "Ikona".

Istakao je da u ovom slučaju nema inkriminisanog djela, niti optužnice.

Ističe da se očigledno radi o jednom klasičnom spinu koji je kreirala i u javnost plasirala ministarka spoljnih poslova Bisera Turković, prenosi Radio televizija Republike Srpske (RTRS).

Dodik je poručio i da je visoki predstavnik Valentin Incko svojim zahtjevom Narodnoj skupštini pokazao mržnju prema srpskom narodu, kvalifikujući ga kolektivno odgovornim za ratne zločine.

"U slučaju "Ikona" sve je čisto, nema krivičnog djela, nema optužnice, kao ni pozivanja na bilo koji član zakona", poručio je Dodik nakon što je u Tužilaštvu BiH dao iskaz kao svjedok u ovom slučaju.

"Dajte mi djelo, dajte mi član zakona, krivičnog zakona po kojem tu mene saslušavate, zašto sam ja ovdje, zašto su ljudi koje ste pozvali ovdje. Ako me zovete na saslušanje, onda mora da piše član zakona koji je prekršen, Milorad Dodik, ili taj i taj je uradio to i to, nigdje nema ništa", ističe Dodik, a prenosi RTRS.

Dodik kaže da je očigledno da se radi o jednom klasičnom spinu i lažnoj prijavi koju je kreirala i u javnost plasirala ministarka spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković te da su ga u Tužilaštvu pitali banalne stvari poput toga ko je dogovorio posjetu Sergeja Lavrova.

Još jednom je ponovio da Ukrajina ne potražuje ikonu.

"Dakle, potpuno izmišljena priča, nema nijednog elementa, ključni dokaz za to je tvrdnja Interpola, odjeljenja u Sarajevu i Ukrajini, da Ukrajina ne potražuje ikonu. I šta da radimo, ko je ovo napravio, Bisera Turković. Zašto, kako? Nema kome to podnositi, ovje je sve iluzorno, ali u ozbiljnoj zemlji za neovlašteno ili lažno prijavljivanje moralo bi da se odgovara. A vidjećete da je lažno prijavljivanje na kraju tog puta", kazao je Dodik, a prenosi RTRS.

Bonus video: