Beograd: Momčilo Perišić osuđen na tri godine zatvora zbog špijunaže

Perišić, koji je i bivši potpredsjednik Vlade Srbije, optužen je da je američkom diplomati Džonu Nejboru, koga se mediji u Srbiji predstavljali kao šefa CIA za Balkan, predao povjerljiva dokumenta, a protiv pukovnika Miodraga Sekulića i bivšeg pripadnika VJ, inženjera Vladana Vlajkovića, optužnica je podignuta jer su tadašnjem načelniku Generalštaba dali te spise

19592 pregleda 297 reakcija 10 komentar(a)
Perišić, Foto: Screenshot/Youtube
Perišić, Foto: Screenshot/Youtube

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilo Perišić osuđen je danas na tri godine zatvora pred Višim sudom u Beogradu zbog špijunaže.

Perišić, koji je i bivši potpredsjednik Vlade Srbije, optužen je da je američkom diplomati Džonu Nejboru, koga se mediji u Srbiji predstavljali kao šefa CIA za Balkan, predao povjerljiva dokumenta, a protiv pukovnika Miodraga Sekulića i bivšeg pripadnika VJ, inženjera Vladana Vlajkovića, optužnica je podignuta jer su tadašnjem načelniku Generalštaba dali te spise.

Okrivljeni Miodrag Sekulić osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela odavanje vojne tajne, a na istu kaznu za izvršenje istog krivičnog djela osuđen je i Vladan Vlajković, prenio je Viši sud.

Postupak je pokrenulo vojno pravosuđe u martu 2002, nakon što je Perišić uhapšen, a suđenje pred tadašnjim Vojnim sudom počelo je 2004. godine

Suđenje je prekinuto naredne godine zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gdje je oslobođen optužbi za ratne zločine.

Proces je ponovo aktiviran 2014. godine, a na zahtjev Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije (VS), od početka je bio zatvoren za javnost kako sadržaj pojedinih dokumenata ne bi dospio u javnost.

Bonus video: