Fico: Balkan "ponovo počeo da gori", evropska perspektiva neophodna

"Moramo da nastavimo sa projektima van EU i pomjerimo pitanje migracija u ove treće zemlje. Slovačka je spremna da podrži i odgovorne projekte unutar UN", rekao je Fico
0 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Reuters
Robert Fico, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2017. 16:44h

Nakon razgovora sa generalnim sekretarom UN, slovački premijer Robert Fico izjavio da je važno nekim državama na Balkanu ponuditi evropsku perspektivu, prenosi Tanjug.

Rekavši da je Balkan "ponovo počeo da gori", Fico je izjavio da smatra da je evropska perspektiva neophodna, jer će u protivnom, kako kaže, nervoza u regionu početi da raste.

Slovačka agencija TASR prenosi da je Fico kazao da je sa Antoniom Guterešom razgovarao i o slovačkom projektu čiji je cilj da ograniči priliv migranata, koji je urađen u saradnji sa nekim drugim zemljama.

"Moramo da nastavimo sa projektima van EU i pomjerimo pitanje migracija u ove treće zemlje. Slovačka je spremna da podrži i odgovorne projekte unutar UN", rekao je Fico.

Pomenuo je i da je veoma važno da Ujedinjene nacije budu jake, jer, kako je primijetio, EU nije dovoljno jaka da se angažuje više po nekim pitanjima.

"EU u suštini nije prisutna u Ukrajini. A nemamo uticaj ni na situaciji u Siriji", rekao je Fico ističući važnost jakih međunarodnih organizacija u sličnim konfliktima, poput UN.

Bonus video: