Ramadan: Britanski soj posljednjih mjesec dana postao dominantan

"U Britaniji se pokazalo da se taj novi soj efikasnije širi među djecom, a kod nas su škole bile zatvorene i to je doprinijelo da se taj soj nije značajnije proširio", smatra Kolarić.

3183 pregleda 2 komentar(a)
Kristijan Ramadan, Foto: Printscreen YouTube
Kristijan Ramadan, Foto: Printscreen YouTube

U Hrvatskoj su juče potvrđena prva tri slučaja zaraze britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7., a uzorci su analizirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", saopštilo je hrvatsko Ministarstvo zdravlja, a prenosi HRT.

Epidemiolog i član Vladinog naučnog savjeta Branko Kolarić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" rekao je da su juče na sastanku Naučnog savjeta raspravljali šta i kako napraviti što se tiče mjera.

"S jedne strane imamo poboljšanje epidemiološke situacije jer su mjere koje smo uveli dale svoj učinak, a s druge strane imamo pojavu novog soja i zahlađenje", kazao je Kolarić.

Istakao je da je on protiv većeg ublažavanja mjera jer, kako je rekao, "mnogo smo truda i energije uložili da dođemo do ovako povoljne situacije i s obzirom na potencijalno brzo širenje novih sojeva, bilo bi vrlo rizično pustiti sve mjere i rizikovati da za 2-3 nedjelje imamo porast broja novooboljelih".

Dodao je i kako novi soj cirkuliše od otprilike 20. januara, te da to na sreću nije uticalo na ukupan broj novooboljelih. "U Britaniji se pokazalo da se taj novi soj efikasnije širi među djecom, a kod nas su škole bile zatvorene i to je doprinijelo da se taj soj nije značajnije proširio", smatra Kolarić.

Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine sa Univerziteta u Oxfordu, rekao je da je britanski soj u Britaniji otkriven u decembru 2020. godine, te da je posljednjih mjesec dana postao dominantan soj, odnosno da je njime zaraženo više od 50 odsto oboljelih. "Otkriveno je i da taj britanski soj ima mutaciju koja je došla iz južnoafričkog soja. Sada imamo novi britanski supersoj s južnoafričkom mutacijom koji može izbjeći imunosni odgovor i ljudi koji su preboljeli virus, a i onih koji treba da se vakcinišu i steknu imunitet" rekao je Ramadan.

Dodao je da Britanija vakciniše brzom dinamikom i da je do sada vakcinisano 13 miliona ljudi, a do sredine februara očekuju da će vakcinisati oko 15 miliona i time bi vakcinisali sve ugrožene.

Kada je riječ o AstraZenecinoj vakcini, Ramadan je rekao da je ono jednako djelotvorno kao i druge vakcine te da najnoviji podaci pokazuju da AstraZenecina vakcina štiti sve starosne grupe i stvara jednaki imunitet.

"Najnovija klinička ispitivanja pokazuju da AstraZeneca stvara imunitet već nakon 20-ak dana u 76 odsto slučajeva nakon prve doze, a nakon druge doze štiti i do 85 odsto slučajeva", kazao je on.

Bonus video: