Vučić: Za očekivati je koncentrisani pritisak EU i SAD oko Kosova

"Važno je da razumijemo težinu pozicije u kojom smo posebno sad poslije promjene u američkoj administraciji"

8533 pregleda 27 reakcija 25 komentar(a)
Foto: sns.org.rs
Foto: sns.org.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je večeras da se može očekivati "koncentrisani" pritisak EU i SAD na Srbiju povodom pitanja Kosova.

Vučić je poslije sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS) rekao da je pred Srbijom "težak period" u kom će kako je ocijenio, biti izložena "svim mogućim pritiscima, kampanjama i neistinama".

"Važno je da razumijemo težinu pozicije u kojom smo posebno sad poslije promjene u američkoj administraciji. Za očekivati je koncentrisani pritisak EU i SAD na Srbiju da ispunimo zahtijeve oko kako Vašington neskriveno kaže, priznanja Kosova dok će EU koristiti nešto drugačiji rječnik ali će ići ka istom cilju", kazao je Vučić.

Ocijenio je da će biti i pokušaja ukidanja ingerencija vlasti Republike Srpske (RS).

"Kada tome dodate i cio regionalni kontekst u kom nije jednostavno da očuvate poziciju Srbije koja ekonomski najbrže raste... Svi drugi će gledati kako da Srbiju proglase za hegemona", ocijenio je Vučić.

Govoreći o rezultatima izbora na Kosovu, on je rekao da je Srpska lista ostvarila "apsolutnu dominaciju" među Srbima na sjeveru pokrajine a da je za "nijansu" imala slabiji rezultat u srpskim sredinama južno od Ibra.

"Preduzimaćemo korake i mjere da se demokratskim sredstvima suprotstavimo nasilju albanskih političkih subjekata koji zloupotrebljavaju pojedine srpske predstavnike. Aljbin Kurti kaže da hoće da razgovara samo sa pojedinim Srbima sa Kosova a ne sa Beogradom da bi mogao da kaže da je Kosovo nezavisno. Srpski narod to razumije i zato je u toj mjeri glasao za Srpsku listu ali neće to svi razumjeti u međunarodnoj zajednici", kazao je Vučić.

Bonus video: