Tači i Haradinaj "guraju" peticiju za promjenu mandata Specijalnog suda za zločine OVK?

Organizacije proizašle iz bivše OVK pokrenule su potpisivanje peticije kojom od Skupštine traže da izmijeni Zakon o specijalnom sudu tako da osim Albancima, ta institucija sudi i svima drugima koji su vršili zločine na Kosovu
50 pregleda 0 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.12.2017. 18:11h

Najviši državni zvaničnici Kosova "guraju" peticiju ratnih udruženja kojom se traži promjena mandata Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), piše danas prištinski list "Koha Ditore".

Organizacije proizašle iz bivše OVK pokrenule su potpisivanje peticije kojom od Skupštine traže da izmijeni Zakon o specijalnom sudu tako da osim Albancima, ta institucija sudi i svima drugima koji su vršili zločine na Kosovu.

U tom cilju, kako list navodi, započeto je lobiranje i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Peticijom, pokrenutom juče, traži se da procesi pred Specijalnim sudom obuhvate ne samo zločine pripadnika OVK već i navodne zločine Srba tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Izvor "Koha ditore" koji je želio da ostane anoniman, na pitanje da li su državni zvaničnici davali signale udruženjima ratnih veterana da pokrenu peticiju, rekao je "signala nije bilo, to je bila dužnost".

Drugi izvor je naveo da su u pokretanje peticije umiješani predsjednik Kosova Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj.

Taj izvor je naveo da im je cilj bio da prekopokreta Samoopredeljenje blokiraju rad suda, ali da su se pošto im to nije uspjelo, okrenuli ratnim veteranima.

Predsjednik Organizacije veterana Husni Gucati juče je izjavio je da taj sud treba da se bavi svima koji su vršili ratne zločine na Kosovu, uključujući i Srbe. Ocijenio je da će sa 10.000 prikupljenih potpisa veterani OVK-a uspjeti da vrate Zakon o specijalnom sudu u parlament na ponovno razmatranje.

Podršku peticiji bivših članova OVK-a dali su i predstavnici civilnog društva.

Bonus video: