Nanijeta šteta ugledu Slovenije

U reagovanju se navodi da je u članku objavljeno “više neistina” o premijeru Janezu Janši

4128 pregleda 1 komentar(a)
Janša optužio novinarku da je instruisana da ne govori istinu, Foto: Shutterstock
Janša optužio novinarku da je instruisana da ne govori istinu, Foto: Shutterstock

Direktor Kancelarije za komunikaciju Vlade Slovenije, Uroš Urbanija, reagovao je na članak “Maršal Tvito u ratu protiv medija”, koji je u “Vijestima” objavljen 17. februara. Reagovanje prenosimo u cjelosti.

“U članku koji je jako naštetio ugledu Slovenje, list ‘Politico’ zaveo je međunarodnu javnost, koja je bila upoznata sa člankom, objavljujući više neistina, manipulacija i obmana o događanjima u Sloveniji, a isto su sa preuzimanjem neistina uradile i vaše novine. Novine ‘Politico’ su napisale obmane i manipulacije uprkos tome, da je slovenačka Kancelarija za komunikaciju (Urad vlade za komuniciranje - UKOM), opširno odgovorila na pitanja novinarke, koja je pripremala članak. Novinarka nije ni u čemu u pripremi omalovažavajućeg članka preuzela stavove Slovenije, već je čitav članak napisala na osnovu uglavnom anonimnih i neimenovanih izvora iz Slovenije.

U članku, koji su na osnovu članka u ‘Politico’ objavile dnevne novine ‘Vijesti’, naveli ste između ostalog, da je Vlada Janeza Janše predložila prošle godine izmjene medijskog zakonodavstva, koje bi uticale na položaj Slovenačke novinske agencije (u daljem tekstu: STA), zbog čega agencija strahuje za svoju budućnost. S tim u vezi treba pojasniti, da se STA trenutno finansira preko Vladine Kancelarije za komunikaciju, što zapravo znači direktnu zavisnost od Vlade, a novi Zakon o medijima predviđa punu nezavisnost od Vladinog finansiranja, jer bi se STA finansirala od novca, koji poreski obveznici odrede neposredno za finansiranje javnih medija.

Takođe ste u novinama preuzeli izjavu odgovorne urednice STA, koja je navela, da je nezavisnost STA apsolutno dovedena u pitanje. Pri tome treba napomenuti, da je odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj potpisala peticiju sa još 22 odgovorna urednika, da su podvrgnuti nedeljnim pritiscima od strane predstavnika Vlade. Kada je Vladina Kancelarija za komunikaciju pozvao direktora Slovenačke novinske agencije i generalnog direktora RTV Slovenije, da imenuju Vladine zvaničnike ili službenike, koji su vršili pritisak na odgovorne urednike ili novinare u njihovom mediju, ni direktor STA ni generalni direktor RTV Slovenije nijesu dali nijednu prijavu protiv bilo koga.

Na marginama članka objavljenog u listu ‘Politico’ i rezimiranog u vašim novinama, željeli bismo da istaknemo da je analiza medijskog pluralizma, koju je sproveo Fakultet za medije u Ljubljani, pokazala da većinski mediji imaju snažan antivladin, opozicioni medijski stav, lijevi stavovi prevlađuju nad desnim, što je u suprotnosti sa anonimnim izvještajima, da su novinari prinuđeni na autocenzuru. Takođe, slovenački mediji su uvijek opsežno izvještavali o mađarskim medijskim (i drugim) investicijama, što se može provjeriti prilikom pregleda izvještavanja slovenačke štampe, pa stoga nije tačno, da ne smiju izvještavati o mađarskim investicijama.

U članku iz lista ‘Politico’, koji preuzimaju vaše novine, takođe se navodi, da je situacija u Sloveniji vrlo brutalna i stresna i da novinari ne mogu da rade normalno. Uprkos agresivnom antivladinom izvještavanju, gdje su novinari više puta pribjegavali i promociji antivladinih protesta, koji pokrivaju zabranu okupljanja na javnim mjestima, nijedan novinar tokom ovog mandata nije izgubio posao zbog antivladinog izvještavanja. Štaviše, Ministarstvo kulture je putem medijskog tendera (uglavnom ljevičarskim medijima) dodijelilo 2,6 miliona eura i još desetine miliona eura iz interventnih fondova za ublažavanje posljedica koronavirusne bolesti.

Povezani članci

19. Februar 2021.

Brisel brani novinarku od Janše

Takođe su (opet, uglavnom ljevičarski mediji), dobili sredstva iz fonda poreza na dohodak građana, namijenjena (dodatnom) finansiranju nevladinih organizacija. Takođe, treba još istaći, da su vlasnici većine štampanih medija (više od 90%) tranzicioni tajkuni, povezani sa političkom ljevicom i da na štetne koncentracije medija u Sloveniji upozorava i Evropska unija u izvještaju o Vladavini prava 2020. I navedene činjenice su u suprotnosti sa anonimnim izvještajima da su novinari primorani na autocenzuru odnosno da ne mogu normalno obavljati svoj posao, što su vaše novine preuzele nakon pisanja lista ‘Politico’.

Takođe treba istaći da premijer Janez Janša na društvenoj mreži Twiter iznosi različita mišljenja i komentare na razne aktuelne teme, a takođe kritički ocjenjuje rad medija, na šta ima pravo na osnovu slobode izražavanja, koja je zaštićena ne samo kao ustavno već i kao konvencijsko pravo.

S tim u vezi, Slovenačka Vladina Kancelarija za komunikaciju je novinarki lista Politico i jasno i nedvosmisleno odgovorila da se svako ko zagovara cenzuru ili poziva druge na ukidanje kanala putem kojih pojedinac komunicira u demokratskom društvu, protivi slobodi medija. Slovenačka Vlada će se i dalje zauzimati za slobodu izražavanja kao temeljno ustavno pravo, koje će i dalje braniti i ostvarivati”.

Bonus video: