Sefaj: Europol započeo saradnju sa Kosovom

Kosovo aktivno lobira za učlanjene u Interpol i Europol gotovo tri godine. Sa tim organizacijama sarađuje preko Unmika, predstavnika EU i Euleksa
2 komentar(a)
Europol, Foto: Shutterstock
Europol, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2017. 12:50h

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Fljamur Sefaj dobio je zvanično obavještenje da je Europol odlučio da počne saradnju sa Kosovom, saopšteno je danas iz tog ministarstva.

Sefaj se juče sastao sa zamjenikom direktora EU za bezbjednost Olivijerom Onidijem, koji mu je prenio da je Europol na sastanku Upravnog odbora odlučio da Kosovo "treba da bude na listi prioriteta" zemalja članica te organizacije, te da će Europol sa Kosovom zaključiti radni sporazum.

Nema, međutim, informacija kada će taj sporazum i da bude zaključen.

Na sastanku, na kojem su prisustvovali i šefica Kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova i generalni direktor Kosovske policije Špend Madžuni, razgovaralo se i o sprovođenju strategije u borbi protiv "svih formi terorizma i nasilnog ekstremizma".

Predstavljeni su i rezultati Kosovske policije u "prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma koji vodi do terorizma", dodaje se.

Kosovo aktivno lobira za učlanjene u Interpol i Europol gotovo tri godine. Sa tim organizacijama sarađuje preko Unmika, predstavnika EU i Euleksa.

Bonus video: