V Dem Institut: Srbija u grupi država sa najvećim demokratskim padom u posljednjih deset godina

"U Srbiji je propadao izborni integritet uporedo sa pogoršanjem akademskih, građanskih i sloboda medija, što je između ostalog doprinelo povratku u autoritarnost 2013. godine. Kvalitet izbora se od tada pogoršava, a 2020. dodatno, kada su mnoge opozicione stranke bojkotovale parlamentarne izbore"

9660 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema najnovijem izveštaju o stanju demokratije švedskog V Dem Instituta "Autokratija postaje viralna", Srbija je nalazi u grupi država sa najvećim demokratskim padom u posljednjih deset godina, prenosi portal European Western Balkans.

U izvještaju se navodi da je integritet izbornog procesa opadao uporedo sa pogoršanjem građanskih sloboda.

"U Srbiji je propadao izborni integritet uporedo sa pogoršanjem akademskih, građanskih i sloboda medija, što je između ostalog doprinelo povratku u autoritarnost 2013. godine. Kvalitet izbora se od tada pogoršava, a 2020. dodatno, kada su mnoge opozicione stranke bojkotovale parlamentarne izbore", piše u izvještaju.

Srbija je u kategoriji država u kojima demokratija nije napredovala u prethodnih deset godina, a država je klasifikovana u kategoriju izbornog autoritarizma, prenosi European Western Balkans.

Izvještaj je takođe zabilježio da je u Srbiji primijećeno da je vlada uvodila prekomjerna ograničenja za kretanje migranata u izbjegličkim kampovima.

Zbirni nalazi ovog instituta su da je 2020, "godina zaključavanja" zamijenila 2019, "godinu protesta", prenosi European Western Balkans.

Kako se navodi, većina demokratija ponaša se odgovorno tokom pandemije, dok je situacija gora u autokratijama, gdje su bila velika ili umjerena kršenja demokratskih normi kao dio odgovora na krizu COVID-19.

Bonus video: