Dačić: Postoji opasnost da članice EU ne žele da priznaju da su Srbija i CG lideri u integracijama

Dačić je ocijenio da je zaključak da sastanak ima pozitivnu poruku, a to je da se priprema strategija pristupanja Srbije i Crne Gore EU
8 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Beta-AP
Ivica Dačić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.12.2017. 17:30h

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da za Srbiju nije prihvatljiva ideja da cijeli region treba "u jednom paketu" da pristupi Evropskoj uniji (EU), već da svako treba da napreduje brzinom koju zaslužuje.

Dačič je rekao novinarima poslije sastanka šefova diplomatija EU i država kandidata da su pozdravljene odluke o otvaranju novih poglavlja za Srbiju i Crnu Goru, ali da postoji opasnost da članice EU ne žele da priznaju da su te dvije zemlje lideri u evropskim integracijama.

"Postoji opasnost da se sada pomalo želi izbeći to naglašavanje da su Srbija i Crna Gora lideri u procesu pristupanja EU, već da cijeli region treba da se nađe u jednom paketu. To za nas ne bi bilo prihvatljivo jer je naš stav da svako treba da ide u EU brzinom koju zaslužuje, tj. brzinom koja govori koji su kriterijumi ispunjeni", kazao je on.

Šef srpske diplomatije naveo je da je na sastanku bilo pozitivnih tonova kada je riječ o ideji proširenja, nije bilo sporova niti primjedbi koje su se mogle čuti.

Dačić je ocijenio da je zaključak da sastanak ima pozitivnu poruku, a to je da se priprema strategija pristupanja Srbije i Crne Gore EU.

"Danas je bilo riječi o politici proširenja, ali kako postoji zamor od proširenja u EU, tako kod nas postoji zamor od stalnog odlaganja približavanja EU. Kada se napravi odnos između ta "dva zamora", mislim da je za cijelu EU i region veoma pozitivno, a to je "vin-vin" kombinacija kojom dobiju i EU i region Zapadnog Balkana", rekao je Dačić.

Bonus video: