Martens: Žestok konflikt u SNS, borba za moć između Vučića i Stefanovića

Kao ministar unutrašnjih poslova, Stefanović je bio lojalni sljedbenik Vučića i baš zahvaljujući svojoj bespogovornoj lojalnosti preživio je nekoliko afera: od plagiranja doktorske teze, preko očeve sumnjive nabavke oružja, do ilegalnog noćnog rušenje zgrada u centru Beograda

31427 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Stefanović i Vučić, Foto: Screenshot/Youtube
Stefanović i Vučić, Foto: Screenshot/Youtube

Unutar Srpske napredne stranke u toku je borba za prevlast, a ulozi su sve ili ništa za sve umiješane, piše novinar njemačkog dnevnika Frankfurter Algemajne Cajtunga (FAZ) Mihael Martens, a prenosi portal Nova.rs.

Posljednjih godina, stisak predsjednika Aleksandra Vučića nad ovom balkanskom državom je sve jači.

Trenutno je njegova SNS na vrhuncu snage poslije parlamentarnih izbora gdje su osvojili 188 od 250 mjesta, a sa svojim dugogodišnjim partnerom Socijalističkom partijom Srbije (SPS) drže 220 mjesta u parlamentu.

Ostala su podijeljena manjinskim strankama i nevažnim frakcijama. Opozicija je bojkotovala izbore.

Sada bez ozbiljnih protivnika na domaćem političkom frontu, SNS je potonuo u žestok unutrašnji konflikt. Srž ove borbe za moć između predsjednika koji vedri i oblači životom Srbije i njegovog nekada najbližeg saradnika, bivšeg ministra policije i sadašnjeg ministra odbrane Nebojše Stefanovića, piše Martens, a prenosi Nova.rs.

Kao ministar unutrašnjih poslova, Stefanović je bio lojalni sljedbenik Vučića i baš zahvaljujući svojoj bespogovornoj lojalnosti preživio je nekoliko afera: od plagiranja doktorske teze, preko očeve sumnjive nabavke oružja, do ilegalnog noćnog rušenje zgrada u centru Beograda.

Daleko od očiju javnosti

Ali, sve to je sada prošlost. Iako spolja sve deluje mirno i Vučić redovno hvali svog saradnika, predsednik i ministar su u žestokom klinču daleko od očiju javnosti.

Nedjeljama su mediji lojalni predsedniku opisivali Stefanovića kao izdajicu ili kriminalca koji podržava mafiju i koji je čak planirao da zbaci ili ubije šefa države.

Oni bliski predsedniku kažu da je Stefanović iza Vučićevih leđa počeo da kontaktira strane ambasadore u Beogradu i sa njima deli, očigledno, izmišljen inkriminišući materijal protiv Vučića i njegove porodice.

Stefanović je tvrdio da je Vučićev najstariji sin pajtos sa kriminalcima i navijačima.

Međutim, piše Martens, postoje stvarni snimci sa stadiona gdje se Vučić mlađi vidi u društvu ljudi iz ovog fudbalsko huliganskog miljea.

Kako su i u kom kontekstu snimljene te fotografije je potpuno druga stvar, tvrde Vučićeve pristalice.

Kriminalci su pravili selfije sa predsjednikovim sinom po nalogu Stefanovića koji već duže vrijeme planira da ovim fotografijama ucijeni Vučića. To ne zvuči pretjerano realno jer neke od fotografija kruže već izvjesno vrijeme i predsjednik ih nije komentarisao kada su se pojavile, navodi novinar.

Dobro obaviještene Vučićeve pristalice insistiraju da Stefanović najmanje dvije godine prati i priskuškuje Vučića. Kada je policija otkrila nelegalnu fabriku marihuane u blizini Beograda, Stefanović je navodno uvjerio uhapšenog vlasnika da će se izvući ako kaže da je bio u kontaktu sa Vučićem i njegovim bratom Andrejom.

Istina je da se Vučić jednom sastao sa vlasnikom farme marihuane ali je to bio kratak susret tokom putovanja u Moskvu koji predsjednik nije inicirao.

1.572 prisluškivana poziva

Tajna služba je upozorila Vučića na Stefanovića prije dvije godine i takođe je, piše Martens, predstavila dokaze koji nisu bili shvaćeni ozbiljno. Sve se to primijenilo u januaru 2020. Od tada, predsjednik je rekao da su najmanje 1.572 njegova telefonska razgovora bila nezakonito prisluškivana, ukupno više od 60 sati “materijala”.

Srećom, snimci su stigli do predsjedničke palate preko tajne službe i istraga je pokazala ono što se znalo od samog starta: Predsjednik ni za šta nije kriv.

Postavlja se pitanje zašto Stefanović nije smijenjen sa svog ministarskog položaja ako je već kovao urotu protiv šefa države?

Odgovor je da Ministarstvo unutrašnjih poslova trenutno prikuplja dokaze koje će predati javnom tužilaštvu koje će, navodno, procijeniti da li će optužnica biti podnijeta.

Sve ovo oduzima vrijeme, naročito ako se ima na umu da se Stefanović rijetko kada izlagao i mahom je isturao svoju bivšu državnu sekretarku Dijanu Hrkalović.

Otvoren sukob

I Hrkaloviž se našla na udaru patriotskih medija proteklih nedjelja.

Ona je navodno veza između organizovanog kriminala i ministarstva. Javnosti bi uskoro trebalo da bude prezentovan čitav štos dokumenata koji bi javnom tužilaštvu dali punu sliku Stefanovićevih mahinacija i njegovih kontakata sa podzemljem.

Prodržavni mediji navode da ova dokumenta uključuju snimke telefonskih razgovora, video priznanja uhapšenih kriminalaca koji tvrde da su instrukcije dobijali od tadašnjeg ministra policije. Materijal će, pišu državni mediji, narednih nedelja biti predat pravosudnim organima.

Kao što se moglo očekivati, drugačiju priču priča bivši ministar. Stefanović tvrdi da ministarstvo nije prisluškivalo Vučića već telefonske razgovore kriminalaca i da su bili šokirani kada su u tim razgovorima čuli i Vučićev glas.

To su gluposti, odvraćaju predsjednikovi ljudi. Da takav materijal stvarno postoji, Stefanović bi ga iskoristio odavno, naročito jer je u stalnom kontaktu sa novinarima koji su poznati po tome da samo kritikuju vladu i predsjednika, kažu Vučićevi ljudi.

Obje strane sada tvrde da imaju inkriminišući materijal o drugoj i trenutno je nemoguće utvrditi da li i koja strana blefira.

Isto tako, ne može se ni sa sigurnošću tvrditi da ovo nije samo izmišljen konflikt kako bi se pažnja javnosti skrenula sa drugih, mnogo važnijih stvari i problema.

Ako je stvarno u toku borba za vlast, Vučić će bez sumnje izaći kao pobjednik.

On je šef vladajuće stranke koja kontroliše većinu medija i državne institucije.

Stefanović ne bi imao nikakve šanse protiv njega. Osim ako ministar stvarno nema snimke i dokaze o mračnim Vučićevim mahinacijama koji bi onda mogli da privuku pažnji i strane javnosti. Za sada, tako ne djeluje, zaključuje Martens u tekstu za FAZ, a prenosi Nova.rs.

Bonus video: