Hrvatska turistima obećava bezbjedan odmor

Posjetioci mogu na internetu pronaći informacije o destinacijama i turističkim uslugama koje su u skladu sa bezbjednosnim mjerama. Turisti takođe mogu sami da prate bezbjednost. „Gosti će moći da prijave sve neregularnosti na internet stranici safestayincroatia.hr“, kazala je Brnjac

6063 pregleda 80 reakcija 5 komentar(a)
Hrvatska je prošle godine imala 60 odsto manje gostiju u odnosu na 2019, Foto: REUTERS
Hrvatska je prošle godine imala 60 odsto manje gostiju u odnosu na 2019, Foto: REUTERS

Hrvatska će ovogodišnju kampanju za privlačenje turista zasnovati na bezbjednosti, nudeći testiranje u odmaralištima i druge preventivne mjere u borbi protiv koronavirusa, kazala je juče ministarka turizma Nikolina Brnjac.

Hrvatska vlada je počela kampanju „bezbjedan boravak u Hrvatskoj“ u cilju garantovanja visokih bezbjednosnih standarda i procedura protiv kovida-19, kazala je ona.

„Svi turistički objekti, kao i saobraćajne kompanije i postrojenja poput aerodroma, luka, vozova i autobuskih stanica, mogu dobiti stiker „bezbjedan boravak u Hrvatskoj“ pod uslovom da garantuju implementaciju neophodnih zdravstvenih i bezjednosnih mjera“, kazala je Brnjac.

Posjetioci mogu na internetu pronaći informacije o destinacijama i turističkim uslugama koje su u skladu sa bezbjednosnim mjerama. Turisti takođe mogu sami da prate bezbjednost. „Gosti će moći da prijave sve neregularnosti na internet stranici safestayincroatia.hr“, kazala je Brnjac.

Turizam predstavlja oko petinu hrvatske ekonomije, a prošle godine je tu zemlju posjetilo 60 odsto manje turista nego 2019. Ove godine Hrvatska je predvidjela ekonomski rast od 5 odsto, a turizam bi u tome trebalo da ima veliku ulogu, ističe Rojters.

Brnjac u razgovoru za britansku agenciju nije željela da komentariše koliki broj turista očekuje ove godine.

Kao i u drugim mjestima u Evropi, Hrvatska je ovog mjeseca takođe zabilježila rast obolijevanja od kovida-19, sa oko 1100 novih slučajeva dnevno.

Turistička sezona u Evropi je ove godine pod velikim znakom pitanja zbog porasta boja zaraženih u mnogim odmaralištima.

Brnjac je kazala da će Hrvatska organizovati testiranja u turističkim odmaralištima, nudeći PCR i brze antigenske testove kao i detaljne informacije o tome šta ljudi treba da rade ukoliko osjete simptome.

„Želimo da boravak u Hrvatskoj bude bezbjedan i ugodan“, kazala je Brnjac. Gostima u Hrvatskoj je trenutno potreban negativan PCR test. Brnjac je takođe pozdravila predlog Evropske komisije od prošle nedjelje za uvođenje digitalnih potvrda za putnike iz EU, ali je istakla da ne smiju biti diskriminatorni.

Bonus video: