Antivakseri lako ubijede neodlučne

Uprkos dovoljnoj količini vakcina u Srbiji, ljekari smatraju da potražnja nije dovoljna za suzbijanje zaraze

12080 pregleda 76 reakcija 13 komentar(a)
Pristalice montiraju štand u centru Novog Sada za podršku Jovani Stojković, Foto: Beta
Pristalice montiraju štand u centru Novog Sada za podršku Jovani Stojković, Foto: Beta

Još od rata Srbija nije bila tema tolikog izvještavanja svjetskih medija koliko u posljednjih par mjeseci i to zahvaljujući jednoj od najviših stopa vakcinacije u Evropi.

Međutim uprkos obilju vakcina, zahvaljujući čemu su srpske vlasti donirale vakcine susjednim zemljama i omogućile imunizaciju stranih državjana, broj zaraženih u Srbiji i dalje je veoma visok, a juče je registrovano 3.304 novozaraženih, dok je od posljedica zaraze preminulo još 36 osoba, pa je prema zvaničnim podacima ukupan broj umrlih od početka epidemije 5.458.

Ljekari tvrde da su ovakve brojke rezultat nepoštovanja preventivnih mjera, naročito od strane osoba koje su primile prvu dozu vakcine. Međutim, naročito je zabrinjavajući uticaj antivaksera i teoretičara zavjera. Portal „Ekonomist“ prenosi rezultate studije prema kojoj 70 odsto Srba vjeruje u makar jednnu teoriju zavjere kada je u pitanju kovid-19. Taj procenat u zapadnoj Evropi je oko 25 odsto. Vedran Džihić sa Univerziteta u Beču kazao je za britanski portal da je od 1980-ih godina Srbija učestvovala u „hiperprodukciji“ teorija zavjere i da je sada građanima teško da odvoje teorije zavjere od realnosti.

I ekspert za Balkan Florijan Biber takođe ističe da je Srbija dugo bila žarište dezinformacija što je podstaknuto niskim stepenom povjerenja u vladu i druge institucije ukaljane korupcijom i nedostatkom transparentnosti.

„Srpski građani ne vjeruju u način na koji država sa njima komunicira o vakcinama“, kazao Biber za agenciju AFP.

Mada je premijerka Ana Brnabić juče izjavila da bi sa nastavkom procesa masovne vakcinacije zemlja u julu mogla da se vrati normalnom životu, ljekari strahuju da je vrhunac interesovanja za vakcinaciju već prošao.

„Jasno je da za vakcinaciju nije zainteresovan dovoljan broj ljudi“, kazao je za agenciju AFP Rade Panić predsjednik udruženja ljekara.

Glavni srpski epidemiolog Predrag Kon smatra da je nedostatak zainteresovanosti Srba za vakcinu „isključivo posljedica antivakserskih informacija koje se šire na internetu“. „Decenijama radim ovaj posao i vidio sam njihovu moć ubjeđivanja“, kazao je Kon dodajući da „jedan ili dva odsto antivaksera“ mogu lako da utiču na 50 procenata neopredijeljenih. Mnogi građani koji se dvoume oko vakcina ne smatraju sebe antivakserim.

„U ovim ludim vremenima... ozbiljno se dvoumim... uglavnom zbog nedostatka informacija od relevatnih institucija“, kazao je za AFP Ivan, 32-godišnji vlasnik restorana.

Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio je zabranu sadržaja koji podriva proces vakcinacije na platformama društvenih medija, dok je prošle nedjelje pokrenuta policijska akcija protiv skeptika, a nekoliko njih je privedeno zbog izazivanja panike. Sumnje u vakcine podstiču i pojedini ljekari, od kojih neki imaju stotine hiljada sljedbenika na društvenim mrežama i redovno dobijaju prostor u nacionalnim medijima.

Među privedenima prošle nedjelje pod optužbom za širenje „straha i panike“ na društvenim mrežama i u javnim nastupima je i psihijatrica i liderka pokreta Živim za Srbiju Jovana Stojković. Nju su nakon izlaska iz policijske stanice sačekale stotine pristalica sa transparentom „stop kovid fašizmu“.

„Postoji opšte nepovjerenje u nauku koje je promovisano tokom protekle godine, ne direktno od strane državnog rukovodstva, već od medija bliskih vlastima“, kazao je Biber.

Virolozi upozoravaju da je spora imunizacija u kombinaciji sa nekontrolisanom pandemijom najopasnija za razvoj novih varijanti, uključujući i one koje bi mogle postati otporne na vakcine.

„Moramo biti svjesni da proces vakcinacije mora biti brži od virusa“, kazala je virološkinja Ana Banko za RTS.

Sa druge strane predsjednik Srbije Aleksandar Vučić do sada nije primio vakcinu uprkos tome što se njegova vakcinacija već duže vrijeme najavljuje u medijima. Premijerka Brnabić je i juče kazala da će se Vučić sjutra vakcinisati ako do tada stignu dodatne količine vakcine iz Kine.

Vučić je u više navrata kazao da će kada se on konačno vakciniše „pola miliona“ građana slijediti njegov primjer u narednih nedjelju dana. Ljekari nijesu tako optimistični.

„Scenario sa iznenadnim, masovnim interesovanjem za vakcine je malo vjerovatan”, kazao je Panić za AFP. Ljekari u Srbiji se slažu da će jedan broj ljudi koju idealizuju Vučića odlučiti da se vakciniše ukoliko on to uradi. Međutim, za sada, oni smatraju da je cilj od 65 do 80 odsto populacije daleko.

Bonus video: