Protest u Sarajevu zbog nesposobnosti vlasti tokom pandemije

„Ovo je poziv u pomoć bosanskih građana“, kazala je Maja Gasalo Vrazalica, jedna od organizatorkiu protesta. „Naša nesposobna vlada se kocka sa našim životima..., a kockamo se i mi ako nastavimo da ćutimo“

3814 pregleda 2 komentar(a)
Sa jučerašnjeg protesta u Sarajevu -, Foto: REUTERS
Sa jučerašnjeg protesta u Sarajevu -, Foto: REUTERS

Stotine Bosanaca protestovale su juče u Sarajevu, zahtijevajući ostavke najviših državnih zvaničnika zbog njihovog postupanja u pandemiji i neuspjeha da sprovedu nacionalni program vakccinacije.

Demonstracije su organizovane nakon što je u toj zemlji prijavljeno još 99 smrtnih slučajeva od kovida-19, što je najveći broj žrtava u jednom danu od početka pandemije.

Demonstranti su u centru grada nosili transparente na kojima je pisalo „borba za život“ i „ostavke i vakcine“.

Aktuelnoj vlasti na nivou BiH i u Federaciji BiH dat je rok od sedam dana da podnesu ostavke, a 14 dana da se formiraju nove vlade koje će izneti jasan plan borbe protiv koronavirusa.

„Ovo je poziv u pomoć bosanskih građana“, kazala je Maja Gasalo Vrazalica, jedna od organizatorkiu protesta. „Naša nesposobna vlada se kocka sa našim životima..., a kockamo se i mi ako nastavimo da ćutimo“.

Vlasti BiH nijesu uspjele da obezbijede vakcine za 3,3 miliona građana. Naručili su 1,2 miliona doza preko Kovaks mehanizma, ali je prvi kontigent od 50 000 stigao tek prošle nedjelje. Dogovorena isporuka od 900 000 vakcina iz EU tek treba da stigne. U BiH je stiglo oko 100 000 vakcina koje su donirale Srbija, Turska i Kina i 40 000 doza naručenih iz Rusije.

Bonus video: