kazala da su spremni godinama da čekaju na priznanje

Predsjednica Kosova: Tužićemo Srbiju za genocid

"Svjedoci, većina njih su živi, i dokazi su tu i to je jasno", rekla je Osmani

5615 pregleda 34 reakcija 30 komentar(a)
Osmani, Foto: Reuters
Osmani, Foto: Reuters

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u intervjuu za irski "Ajriš Tajms" rekla je da Priština namjerava da tuži Srbiju za genocid.

Osmani je istakla da je Priština spremna da godinama čeka na sporazum koji će, kako vjeruje, obezbijediti da Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Osmani smatra i da je razmjena teritorija nemoguća i ocjenjuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "tek treba da dokaže da se odvojio od nekadašnjeg Miloševićevog načina razmišljanja".

Osmani je rekla da Priština želi i da lideri Srbije plate za, kako tvrdi, zločine počinjene tokom rata 1998. i 1999. godine i "sistematsko ugnjetavanje" kosovskih Albanaca koji su im prethodili, prenosi Tanjug.

"Dakle, mi ćemo se pripremati kao zemlja za slučaj genocida protiv Srbije čim budemo spremni na to, pravno i u smislu dokaza. Svjedoci, većina njih su živi, i dokazi su tu i to je jasno", rekla je Osmani.

Ona je dodala da bi pravda za "13.000 ljudi, stradalih u sukobu, milion raseljenih ili prognanih i 1.600 onih koji se i dalje vode kao nestali" mora da bude osnova za sporazum za normalizaciju odnosa sa Beogradom, dodajući da je to uslov za obje strane da se na kraju pridruže Evropskoj uniji.

Osmani je poručila da je Priština spremna da, ako je potrebno, godinama čeka na "kvalitetan sporazum" koji će obezbijediti da Beograd prizna nezavisnost Kosova "bez ikakvih promjena njegovih trenutnih granica".

Predsjednica Kosova je rekla da je prioritet Prištine pitanje nestalih, kao i ratne odštete za "sva razaranja koja je Srbija prouzrokovala na Kosovu, i to ne samo tokom rata, već od 1989. godine, kada je Milošević došao na vlast i predvodio sistem sličan aparthejdu".

Osmani je rekla da kada dođe vrijeme da delegacija iz Prištine sjedne sa predsjednikom Srbije, prvo pitanje koje će postaviti biće "gdje su naši voljeni?"

Dodaje da kosovski lideri sada analiziraju istoriju razgovora sa Beogradom, kojim posreduje EU, kako bi pripremili buduće pregovore za, kako kaže, poboljšanje života građana na Kosovu i obezbijedili ključne komponente, što su, prema njenom mišljenju, uzajamno priznanje Kosova i Srbije i njihovih trenutnih granica.

Ona je istovremeno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića optužila da dijeli, kako je rekla, "ekspazionistički način razmišljanja Slobodana Miloševića".

"Mislim da sprovodi sličnu strategiju na različite načine, očigledno ne ratom i uništavanjem i nasiljem, već drugačijom strategijom, koja i dalje ima za cilj da zauzme više teritorija i nije ga zaista briga za sudbinu ljudi", tvrdi Osmani.

Osmani je rekla da je njen prioritet da obezbijedi vakcine protiv koronavirusa i poručila međunarodnim partnerima da se "ne možemo usredsrediti, a ni oni ne bi trebalo, na dijalog, dok ljudi umiru".

"Vakcine su nam potrebene trenutno, ne dijalog", rekla je Osmani.

Preporučujemo za Vas