Mas: Pravi trenutak za postizanje rezultata u dijalogu Srbije i Kosova

Mas je rekao da je "važno da dijalog ne bude vođen radi dijaloga, već da budu postignuti rezultati"

1838 pregleda 3 komentar(a)
Mas, Foto: Betaphoto
Mas, Foto: Betaphoto

Ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas izjavio je danas u Beogradu da je sada pravi trenutak za postizanje rezultata u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Mas je rekao da je "važno da dijalog ne bude vođen radi dijaloga, već da budu postignuti rezultati".

"U obje zemlje formirane su vlade sa stabilnom parlamentarnom većinom, sada je pravi trenutak za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa i za postizanje rezultata. Njemačka ima puno poverenje u EU i (njenog predstavnika za dijalog) Miroslava Lajčaka", kazao je Mas.

On je naveo da je Njemačka svjesna da dijalog o normalizaciji odnosa "nije lak proces", ali da bi ona dovela do ekonomskih koristi.

Upitan da prokomentariše izjavu kosovske predsjednice Vjose Osmani da dijalog treba početi ispočetka, Mas je rekao da taj proces ne treba da bude resetovan, već da sve što je bilo predmet pregovora u prošlosti treba iskoristiti za postizanje rezultata.

"Svakako će obje zemlje uzeti u obzir ono što je do sada dogovoreno i razvijati svoje stavove i pozicije", naveo je šef njemačke diplomatije.

O evropskom putu Srbije Mas je kazao da "još važi pravilo da svaka država određuje brzinu pridruživanja EU" i dodao da je "potreban reformski napor na državnom nivou, prije svega u centralnim oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije".

"Važno je što mi je predsjednik objasnio koji su koraci planirani, to je ispravan pravac. Mi ćemo dati doprinos da bude povećana brzina na evropskom putu, budite uvjereni da ćemo biti vaš pouzdan partner", naveo je.

Za novu zgradu Ambasade Njemačke u Beogradu, koja će danas biti svečano otvorena, Mas je rekao da je "vidljiv znak da Njemačka strateški investirta u odnose sa Srbijom" i da je "više od izraza sve dubljeg prijateljstva Srbije i Njemačke koje se razvilo prethodnih godina".

Povodom namjere Njemačke da uveze 30 miliona doza ruske vakcine "Sputnjik V", Mas je rekao da "ne vidi zašto ne bi koristili tu vakcinu", ali je dodao da je "uslov da bude odobrena u EU".

On je kazao da "treba imati na umu i cijelu situaciju", misleći na tenzije između Rusije i Zapada prethodnih dana zbog gomilanja ruske vojske uz granicu sa Ukrajinom, ali je dodao da mu se "čini da je medijska uzbuna zbog kupovine 30 miliona vakcina iz Rusije pretjerana".

Šef njemačke diplomatije je pohvalio vakcinaciju u Srbiji, rekavši da se taj proces "intenzivno prati u EU".

"Što smo uspješniji u vakcinaciji stanovništva, to ćemo se prije vratiti normalnom životu, i to građani očekuju od nas. Divili smo se iz daljine uspjehu Srbije u vakcinaciji, a Njemačka je u medjuvremenu smanjila tu razliku, u Njemačkoj i EU sada je svaki peti građanin vakcinisan", rekao je Mas. Dodao je da je EU zbog toga u mogućnosti da isporuči Zapadnom Balkanu 650.000 vakcina, što je ocenio kao "prekretnicu u zajedničkoj borbi protiv koronavirusa". "Iza toga se krije spoznaja EU da ona može da prebrodi krizu u celini jedino ako je i naši susedi prebrode. EU je pripremila i paket pomoći od 12 milijardi evra za ceo region, važno je da ta sredstva budu maksimalno iskorišćena, da postoji povoljna sredina za investicije, da možemo efikasno da radimo na ekonomskom osnaživanju i u Srbiji i u EU, zajedničkim snagama", naveo je Mas.

Bonus video: