Međunarodni sud u Hagu

Pravosnažna presuda Ratku Mladiću 8. juna

Prvu optužnicu protiv Mladića, Haški tribunal je podigao u novembru 1995. a on je u bjekstvu bio do kraja maja 2011, kada su ga u Lazarevu kod Zrenjanina uhapsile vlasti Srbije i, potom, izručile u Hag.

7859 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Međunarodni sud u Hagu izreći će pravosnažnu presudu generalu Ratku Mladiću 8. juna, saopštio je danas taj sud.

Mladića (78), ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je, 22. novembra 2017, nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih opština.

Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Tužioci su žalbom zahtijevali da general Mladić bude proglašen krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH.

Apelacionim vijećem koje će donijeti pravosnažnu presudu generalu Mladiću predsjedava sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) iz Zambije.

Članovi vijeća su sudije Mustafa El Baža (Mustapha EL Baaj), Aminata Engum (Aminatta N`Gum) iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya) iz Ugande i Sejmor Penton (Seymour) sa Jamajke.

Okončanje haškog procesa Mladiću već je par puta odlagano zbog pandemije koronavirusa i operacije kojoj je bio podvrgnut u martu prošle godine.

Sredinom novembra prošle godine, bila je odložena i rasprava o stanju u postupku zato što Mladićevi branioci nisu mogli da doputuju u Hag zbog ograničenja usljed pandemije, a general je odbio da se zasijedanje održi putem video veze.

Mladić je posljednji put u haškoj sudnici bio u avgustu prošle godine, za vrijeme rasprave o žalbama na prvostepenu presudu.

Prvu optužnicu protiv Mladića, Haški tribunal je podigao u novembru 1995. a on je u bjekstvu bio do kraja maja 2011, kada su ga u Lazarevu kod Zrenjanina uhapsile vlasti Srbije i, potom, izručile u Hag.

Preporučujemo za Vas