Varhelji u Sarajevu: Evropa brine za BiH

"Stojimo uz BiH od početka pandemije. Ovo je vrlo važan momenat kada počinjemo pomagati masovniju kampanju vakcinacije u BiH. Želimo pomoći da obezbijedite vakcine za zdravstvene radnike koji su na prvoj liniji borbe"

1777 pregleda 2 komentar(a)
Varhelji, Foto: Boris Pejović
Varhelji, Foto: Boris Pejović

Komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavili su da današnja isporuka 10,5 hiljada vakcina znači podršku EU Bosni i Hercegovini u nastavku borbe s pandemijom.

Varhelji je na sarajevskom aerodromu, gdle je vlastima BiH uručeno 10,5 hiljada Fajzerovih vakcina, izjavio da je srećan što je danas u Sarajevu i što pokazuje da je EU stalo do Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

"Stojimo uz BiH od početka pandemije. Ovo je vrlo važan momenat kada počinjemo pomagati masovniju kampanju vakcinacije u BiH. Želimo pomoći da obezbijedite vakcine za zdravstvene radnike koji su na prvoj liniji borbe", rekao je evropski komesar.

On je najavio da će druge doze stići narednog mjeseca, dodavši da je EU obezbijedila za BiH više od 200.000 doza vakcine putem EU mehanizma.

"Nastavićemo pomagati BiH u ovoj borbi i moram reći da ovo nije bio lagan zadatak, ali smo uspjeli. Zahvalan sam ministru za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderu Šalenbergu i kancelaru Sebastijanu Kurcu koji su bili na našoj strani u ovoj borbi i pomogli da se ovo ostvari. Nosimo snažnu poruku, Evropa brine", istakao je Varheji.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je zahvalio EU na pomoći BiH, komesaru Varheljiju koji je došao da lično isporuči prve vakcine, kao i Austriji, putem koje se vršila nabavka.

"U maju i junu očekujemo značajnije količine vakcina. Trebalo bi biti isporučeno više od 850.000 doza vakcina. Do kraja drugog kvartala ukupno blizu million doza vakcina, ako u RS dodje oko 160 hiljada naručenih vakcina", kazao je Tegeltija.

On je dodao da to znači da bi do jeseni BiH mogla da vakciniše veći broj građana BiH.

"Nastavljamo raditi s EU na nabavci novih doza, ali i da entiteti nabave dodatne količine. Ako isporuka iz Kovaksa bude išla kako je dogovoreno za maj i juni, to će biti značajna količina za vakcinaciju građana", naveo je Tegeltija.

Na sarajevski aerodrom danas je dopremljen prvi kontingent vakcina iz mehanizma "EU4Health", čiji je osnivač Evropska unija.

BiH je danas dobila 10.530 vakcina Fajzer, a putem ovog mehanizma do avgusta bi trebalo da stigne ukupno 214 hiljada doza vakcina.

Evropski komesar Oliver Varhelji juče je posjetio Srbiju, a danas će, posle posjete BiH, otputovati u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Evropski komesar će u srijedu, 5. maja, posjetiti Albaniju i Kosovo.

Bonus video: