Nova aplikacija za ubrzavanje vakcinacije u Sloveniji

U Sloveniji se trenutno vakcinišu građani od 50 do 60 godina, pri čemu je prvu dozu primio tek svaki peti, što treba ubrzati, ističe nacionalni koordinator

1617 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novom aplikacijom za vakcinaciju protiv koronavirusa, koja je u završnoj fazi testiranja, Slovenija želi da pojača tempo vakcinacije pošto veliki dio stanovništva još nije primio vakcinu, a do ljeta želi da vakciniše više od 50 odsto građana.

Kako javlja agencija Hina, to je na konferenciji za novinare u Ljubljani potvrdio Jelko Kacin, državni sekretar i nacionalni koordinator za vakcinaciju.

Po posljednjim podacima, u Sloveniji je prvu dozu vakcine dobilo 20,9 odsto stanovništva, dok je prosjek u Evropskoj uniji 25 odsto, a obijema dozama u Sloveniji je vakcinisano samo 10,5 odsto populacije.

Kako je rekao Kacin, nova aplikacija, odnosno nacionalna platforma, biće predstavljena sjutra.

U Sloveniji se trenutno vakcinišu građani od 50 do 60 godina, pri čemu je prvu dozu primio tek svaki peti, što treba ubrzati, ističe nacionalni koordinator.

Slovenija će, kako je najavio Kacin, u maju dobiti 450.000 svih vrsta vakcina od čega najviše Fajzer/Biontek 330.000.

U Sloveniji je po podacima vlade u poslednja 24 časa potvrđeno 929 novih zaraza koronavirusom, u bolnicama je od posljedica kovida-19 umrlo još šest osoba, dok je aktivnih slučajeva zaraze trenutno 9.579.

Vlada je potvrdila da za sada u takvoj situaciji ne treba očekivati nova popuštanja mjera.

Bonus video: