potvrdili su predanost bezbjednosti, privrednom oporavku i evropskoj perspektivi

Šefovi diplomatija G 7 podržali regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu

U zajedničkom saopštenju ministri su pozvali Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u pregovore u okviru dijaloga uz posredovanje EU i da u potpunosti normalizuju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obvezujući sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti

6261 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministri spoljnih poslova G 7 potvrdili su zajedničku predanost bezbjednosti, privrednom oporavku i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost i podržali dalji napredak u regionalnoj saradnji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište, Zelenu agendu za Zapadni Balkan i Berlinski proces.

U zajedničkom saopštenju ministri su pozvali Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u pregovore u okviru dijaloga uz posredovanje EU i da u potpunosti normalizuju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obvezujući sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Ministri sedam najrazvijenijih zapadnih zemalja takođe su podržali zvanično otvaranje pregovora o pristupanju EU s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i sprovođenje reformske agende vezano za pregovore o pristupanju EU s Crnom Gorom i Srbijom, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Šefovi diplomatija G7 u zajedničkom saopštenju oštro su odbacili i svaki pokušaj podrivanja teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, ukazavši da neopravdana nagađanja o promjenama granica po etničkim linijama nisu rješenje za izazove s kojima se suočava region i da bi takve promjene predstavljale prijetnju regionalnoj bezbjednosti.

Ministri su pozvali sve strane u BiH da se slože i da sprovedu izborne i ograničene ustavne reforme, da primijene presude Evropskog suda za ljudska prava i tijesno sarađuju sa OEBS-ovom Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Venecijanskom komisijom na približavanju zemlje ostvarenju demokratskih težnji.

Takođe su pozdravili kandidaturu Kristijana Šmita (Christiana Schmidta) za visokog predstavnika u BiH.

U dijelu zajedničkog saopštenja koje se odnosi na Zapadni Balkan naglašava se važnost napredovanja potrebnih unutrašnjih reformi, posebno u pogledu vladavine prava, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala, nezakonitih finansija i korupcije, uz preduzimanje oštrih akcija protiv najdrastičnijih slučajeva.

Zemlje regiona se pozivaju da prošire domaći politički prostor i poboljšaju okruženje za civilno društvo i nezavisne medije.