kampanju obilježila prepucavanja Milanovića i Plenkovića

Lokalni izbori u Hrvatskoj: Nakon šest mandata Bandića, Zagreb dobija novog gradonačelnika

Prema predizbornim anketama, veliku prednost nad ostalim kandidatima ima Tomislav Tomašević iz platforme "Možemo"

5585 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori.

Na izborima učestvuje više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim tjelima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština, prenosi Tanjug.

Izbornu kampanju obilježila su i žestoka prepucavanja najviših hrvatskih zvaničnika, predsjednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Građani Hrvatske biraju opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije i župane i županijske skupštine u 20 županija.

Najveća izborna bitka vodi se za Grad Zagreb, gdje je šest mandata za redom gradonačelnik bio preminuli Milan Bandić.

Prema predizbornim anketama, veliku prednost nad ostalim kandidatima ima Tomislav Tomašević iz platforme "Možemo", koji je kao veliku mrlju na svoju poitičku karijeru doživeo to što je lider Domovinskog pokreta i njegov protivkandidat Miroslav Škoro rekao da je Tomaševićev otac Srbin.

Najuticajnijem vladajućem HDZ-u je važno da sačuva vlast u Splitu, i da vrati dve županije Ličku i Vukovarsko sremsku, koje vode njihovi bivši članovi koji su ih napustili Darko Milinović, odnosno Ivan Penava.

Izbori su veoma važni i za srpsku manjinu u Hrvatskoj na kojima će nastupiti kandidati parlamanterane Samostalne demokratske srpske stranke, Srpske demokratske stranke i Grupa birača.

Prvi put SDS S, uz podršku SDP, ima svog kandidata za gradonačelnika Knina.

Preporučujemo za Vas