Grabar Kitarović prekinula posjetu Islandu i hitno se vraća u Hrvatsku

Hitno saoštenje iz kabineta hrvatske predsjednice objavljeno je neposredno nakon što je Haški tribunal u procesu protiv "hrvatske šestorke" potvrdio nalaz iz prvostepene presude
4 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2017. 13:42h

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prekinula je posjetu Islandu i hitno se vraća u Hrvatsku, saopštila je danas njena predstavnica za štampu.

Hitno saoštenje iz kabineta hrvatske predsjednice objavljeno je neposredno nakon što je Haški tribunal u procesu protiv "hrvatske šestorke" potvrdio nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih Musilmana, zajedno s osuđenima, učestvovao i tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman s još nekim zvaničnicima Hrvatske. Tribunal je pravosnažno potvrdio višegodišnje zatvorske kazne zvaničninicima bosanskih Hrvata predvođenih Jadrankom Prlićem za ratne zločine nad Muslimanima u BiH 1993-94. Izricanje pravosnažne presude ratnim liderima bosanskih Hrvata je prekinuto pošto je trećeoptuženi Slobodan Praljak kada mu je potvrđena prvostepena presuda po navodima advokata popio otrov.

Bonus video: