BiH: Srušena crkva u dvorištu Fate Orlović

Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. donio presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora ukloniti crkvu

18513 pregleda 88 reakcija 93 komentar(a)
Rušenje crkve u Konjević Polju, Foto: Screenshot/Youtube
Rušenje crkve u Konjević Polju, Foto: Screenshot/Youtube

Crkva u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju kod Bratunca, jutros je srušena, a očekuje se da cijeli posao uklanjanja ostataka tog objekta sa posjeda Orlovićeve bude završen tokom vikenda.

Sarajevski portal Klix objavio je snimak koji svjedoči da je, pošto je sa crkve uklonjen krst, bager srušio za samo nekoliko minuta.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) je saopšteno da je postupajući tužilac, koji radi na predmetu za neizvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, poslije zahtjeva za informacije od Vlade Republike Srpske i nadležnog ministarstva o preduzetim aktivnostima, dobio informaciju da su radovi na uklanjanju crkve počeli danas.

"Nakon što je Tužilaštvo BiH formiralo predmet za neizvršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u vezi izmještanja crkve u Konjević Polju, iz dvorišta Fate Orlović, postupajući tužilac zatražio je od nadležnih institucija informaciju o preduzetim aktivnostima, s obzirom na rok za izvršenje presude", navedeno u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se da je tužilac informisan da je početak radova zakazan za 5. jun, kao i da će u narednim danima biti izvršeno uklanjenje objekta, kako nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Srpska pravoslavna crkvena opština crkvu je izgradila na imovini koju je u vrijeme rata u BiH Fata Orlović morala da napusti, skupa sa sedmoro djece i mužem, koji je nastradao u ratu.

Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. donio presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora ukloniti crkvu.

Vlasti RS ranije su najavljivale da će crkvu izmjestiti sa tog prostora na neku drugu lokaciju, a ne da će biti srušena.

Bonus video: