"Vulin govori ono što Vučić neće da kaže"

Jedan od sagovornika lista "Danas" ocijenio da predsjednik Srbije "ima očito najveći problem sa svojom ratnom prošlošću"

9860 pregleda 12 komentar(a)
Vulin, Foto: BETAPHOTO
Vulin, Foto: BETAPHOTO

Izjava ministra policije Aleksandra Vulina je relikt devedesetih godina i on poručuje ono što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi da izgovori – smatraju sagovornici lista "Danas", koji komentarišu zahtjev ministra na čelu tamošnjeg MUP-a da se ulazak u Srbiju zabrani onima koji su u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

"Predsjednik Vučić nije čovjek koji zabranjuje, ali tražiću od njega da se onima koji su glasali za rezoluciju zabrani ulaz u Srbiju. Neka svoje porodice dobro raspoređene po Beogradu, viđaju u Crnoj Gori", piše u Vulinovom saopštenju, koje je prenijela agencija Beta.

Aris Movsesijan, predsjednik Nove stranke, kaže da mu je retorika koju koristi ministar Vulin poznata iz devedesetih godina prošlog vijeka. On ukazuje da ni tada to nadmeno ponašanje koje dovodi do rušenja mostova preko kojih se već sjutra mora preći, nije ništa dobro donijelo.

"U suštini, koga je briga šta Vulin izjavljuje? Problem je kome je uopšte palo na pamet da ga postavi na tako važno mjesto, odakle se njegove riječi toliko čuju. On ionako razumije politiku kao kostimiranu predstavu, jer kako promijeni ministarstvo koje mu je dodijeljeno, tako mijenja kostim u kome se pred kamerama pojavljuje", navodi Movsesijan.

Predrag Voštinić iz kraljevačkog Lokalnog fronta ocjenjuje da Vulin dosta dobro igra ulogu koju je dobio u vlasti, te da mu je konačno pripalo da podbada i rasplamsava konflikte, čeprka po regionalnim emocijama i nacionalizmima ne bi li negdje otvorio prostor za „svesrpskog spasioca“.

"Spasilac se pojavljuje ili kao pobjednik, kao detonator, besani pregovarač, a kad je potrebno i sa 'mudrim' rješenjima i umirujućim porukama. Ta uloga, o koju se 'mini-star' dugo otimao sa drugima u vladajućoj masi, je most ka pseudo patriotskim glasačima kojima 'jevropeanski' predsjednik ne bi mogao baš direktno da se obraća. Posebno ne tim jezikom koji ovaj čovjek koristi bez imalo uzdržanja. Kostimograf mu je takođe solidan jer su crne uniforme dosta dobro pokrile svrhu uloge. Uostalom, ono što nismo kao društvo osudili i zabranili uvijek će nam se vraćati u redovnu ponudu kroz razna scenarija i glumce. Njihove uloge jesu prostačke, ali nisu proste i neosmišljene", ističe Voštinić.

Zoran Vuletić, prvi čovjek Građanskog demokratskog foruma, smatra da, "naš, nažalost, predsjednik Vučić", ima očito najveći problem sa svojom ratnom prošlošću jer, prema njegovim riječima, "kako bismo drugačije tumačili izjave njegovog posilnog i glasnogovornika Vulina" koji predlaže da se zabrani svim poslanicima crnogorskog parlamenta koji su glasali za rezoluciju o genocidu u Srebrenici ulazak u Srbiju.

Skupština Crne Gore usvojila je u četvrtak Rezoluciju o Srebrenici, dok je ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smijenjen na predlog predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, nakon izjava u kojima je relativizovao genocid u Srebrenici.

Bonus video: