Životna borba za slobodu medija

Na dan kada je pao Milošević, Sušin VIN je emitovan kao prva emisija na oslobođenom RTS-u, da bi se u svoju televiziju zvanično vratila u maju 2004. kao glavni urednik informativnog programa. Neopozivu ostavku je podnijela nakon nekoliko mjeseci zbog pritisaka koje je trpjela i neslaganja sa direktorom Aleksandrom Tijanićem.

5248 pregleda 4 komentar(a)
Suša, Foto: BETAPHOTO Milan Obradovic
Suša, Foto: BETAPHOTO Milan Obradovic

Jedno od najvećih imena novinarstva u Srbiji, Gordana Suša, preminula je juče u Beogradu u 75. godini.

Ostaće upamćena kao novinarka koja nije pristajala na kompromise i koja je dizala glas protiv pritiska na medije.

Suša je postala poznata tokom osamdesetih kao izvještač sa maratonskih sjednica Savezne skupštine SFRJ. Ubrzo postaje i urednica TV Dnevnika. Po dolasku Slobodana Miloševića na vlast i pretvaranja Televizije Beograd u medijsku mašineriju režima, odlazi u Yutel.

Nakon raspada zemlje, pisala je za “Borbu”, “Našu borbu”, a 1993. osniva i prvu nezavisnu produkciju u Srbiji – VIN. U ratnim godinama borila se za slobodu profesije.

Za predsjednicu Nezavisnog udruženja novinara Srbije izabrana je 1999, u najtežim trenucima za novinarstvo, poslije ubistva Slavka Ćuruvije.

Na dan kada je pao Milošević, Sušin VIN je emitovan kao prva emisija na oslobođenom RTS-u, da bi se u svoju televiziju zvanično vratila u maju 2004. kao glavni urednik informativnog programa. Neopozivu ostavku je podnijela nakon nekoliko mjeseci zbog pritisaka koje je trpjela i neslaganja sa direktorom Aleksandrom Tijanićem, navodi N1.

Od 2011. do 2016. bila je članica Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije. Posljednjih pet godina pisala je kolumne za list “Danas”.

Bonus video: