Mafije tek 'polijeću' kada sukobi prestanu

Predavač sa Harvarda: Nacionalističke vlasti Srbije i Kosova održava mafija

"Kada mafije instrumentalizuju državu, to se zove "korupcija", ali kada države instrumentalizuju mafiju, to se zove "patriotizam"

5117 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predavač na Harvardu, sociolog Danilo Mandić, izjavio je da postoji prećutni dogovor rukovodstva Srbije i Kosova da bi zajednička antikorupcijska, antišvercerska i antimafijaška politika ugrozila stabilnost dviju nacionalističkih vlasti.

Mandić je u intervjuu za nedjeljnik "Vreme" kazao da, što je još gore, Amerika i Evropa ne pominju pitanje borbe protiv mafije.

"Dokle god to ne dodje na dnevni red, pregovori će služiti i Beogradu i Prištini kao snažan alibi za nekompetentnost i autoritarizam, a međunarodnoj zajednici kao još jedan 'dokaz' da se sa plemenskim primitivcima mora postupati silom", ocijenio je sociolog.

Rekao je da kada mafije instrumentalizuju državu, to se zove "korupcija", ali kada države instrumentalizuju mafiju, to se zove "patriotizam".

Kako piše "Vreme", Mandić se u svojoj najnovijoj knjizi "Gangsteri i drugi državnici" (Gangsters and Other Statesmen) bavi upravo vezom mafije i separatističkih pokreta širom svijeta, razotkrivajući kako veze kriminalaca i nacionalnih vođa često postaju savim prirodne.

Upitan da li je na Kosovu organizovani kriminal uspio da zadrži svoj uticaj i nakon okončanog sukoba, Mandić je rekao da je kriminal na Kosovu procvjetao nakon "oslobođenja".

"Dobio je pristup zvaničnim institucijama, prelazima, preduzećima, bankama, prištinskom aerodromu. Mafije tek 'polijeću' kada sukobi prestanu, jer u miru dobijate stabilnost i regularnost kriminalnih tokova i partnerstava, uključujući multi-etničkih, koje nisu bile moguće u haosu rata", objasnio je on.

Na pitanje da li Srbija spada u države koje pokušavaju da spriječe separatizam ulazeći u spregu s organizovanim kriminalom, Mandić je kazao da je Srbija kao Gruzija, Nigerija, Turska i druge zemlje pokušavala kriminalnim kanalima da riješi etnonacionalna pitanja.

On je kao primjer naveo oružane snage kojima je komandovao Željko Ražnatović Arkan.

"Da je preživio, Ražnatović bi danas vjerovatno bio srpski Sedat Peker (veteran turskog podzemlja – prim.aut.). Ovako mrtav, on služi kao jedan kulturološki mit 'narodnog bandita' ", rekao je Mandić.

Na pitanje "Vremena" da li je Srbija, kada je u pitanju Kosovo, raskinula veze s organizovanim kriminalom, s obzirom da mnogi povezuju srpsku državu i aktivnosti "kontroverznih biznismena" sa Kosova poput Zvonka Veselinovića ili Milana Radoičića, Mandić je kazao da koristiti taj termin za takve ličnosti nije samo uvreda za biznismene.

"To je uvreda za kontroverzne ljude. U literaturi se zovu 'etnički oportunisti'. Očigledno je da ova gospoda imaju izraženu sposobnost snalažljivosti. Nešto jaču od njihovog patriotizma. Oni su simptom, ne uzrok, korumpiranosti i nesposobnosti politike Beograda prema Kosovu", rekao je Danilo Mandić za nedjeljnik "Vreme".

Preporučujemo za Vas