"To je loša poruka"

Zaev: Evropa definitivno ne može da nađe rješenje za spor Skoplja i Sofije

Zaev je istakao da "ne odustaje od svoje namjere, koja je i njegov zadatak kao premijera države, da otvori put zemlje ka EU i da napravi iskorak na tom putu, kako bi se prevazišla nepravda"

4572 pregleda 10 komentar(a)
Zaev, Foto: Reuters
Zaev, Foto: Reuters

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je da Evropa definitivno ne može da nadje rješenje za spor Skoplja i Sofije, ali je istakao da ne odustaje od namjere da svojoj zemlji otvori put ka Evropskoj uniji (EU) i postigne napredak.

"Definitivno Evropa ne može da pronađe rješenje za ovakvu stvar koja je trenutno između nas i Bugarske. To je loša poruka", rekao je Zaev u intervjuu televiziji Telma.

Zaev je istakao da "ne odustaje od svoje namjere, koja je i njegov zadatak kao premijera države, da otvori put zemlje ka EU i da napravi iskorak na tom putu, kako bi se prevazišla nepravda".

"Doći ćemo do rješenja ako smo Evropejci i ako gledamo u budućnost. Mogu da se riješe i identitetska pitanja, jer oni (Bugari) kažu da prihvataju realnost da smo Makedonci sa makedonskim jezikom, priznati u svijetu, ratifikovani od Ujedinjenih nacija", rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

On je naveo da se sa Bugarskom razgovara o "Putokazu" za sprovođenje Dogovora o prijateljstvu u vezi kojeg Sofija izražava nezadovoljstvo što se ne sprovodi brže i efikasnije.

"Rješenje koje je nama i Bugarskoj ponudilo portugalsko Predsjedništvo Unijom je kreiranje 'Putokaza' za sprovođenje Dogovora o prijateljstvu i dobrosusjedstvu. U tom 'Putokazu' su sve moguće oblasti, od sporta do infrastrukture... sa preciznim rokovima i konretnim zaduženim institucijama, na 18 strana. Drugi dio je intenziviranje rada Komisije za istorijsko-obrazovna pitanja", rekao je Zaev.

Preporučujemo za Vas