Dačić: Nećemo uvoditi sankcije prijatelju Rusiji; Vulin: Jugoslavija je posljednja greška...

Prema riječima Dačića, EU je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije ali to ne izaziva nikakav spor u odnosima sa Rusijom i ne predstavlja smetnju za međusobne odnose

10069 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Dačić, Foto: BETAPHOTO
Dačić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd nikada neće uvoditi sankcije "svom prijatelju Rusiji", uprkos pritiscima kojima je izložen.

"Rusija je najuticajniji saveznik u očuvanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu", rekao je Dačić na otvaranju konferencije "Rusija na Balkanu - pogled u budućnost".

On je rekao da podrška koju daju, prije svega Rusija i Kina, pruža prostor Srbiji da odgovori na izazove u spoljnoj politici.

Prema riječima Dačića, EU je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije ali to ne izaziva nikakav spor u odnosima sa Rusijom i ne predstavlja smetnju za međusobne odnose.

"Odnosi Srbije i Rusije su od strateške važnosti. Oni su na najvišoj tački koju naše generacije pamte", rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija neće biti član NATO.

"Dok je Aleksandar Vučić na čelu države ne morate da imate dilemu kakav je naš odnos prema NATO savezu", rekao je Vulin.

On je istakao da "nije slučajno što su Srbi i Rusi uvijek u istoriji bili na istoj strani i što je uvijek isti neprijatelj uzimao naša dva naroda za metu".

"Sve ono što počne u Srbiji završi se u Rusiji", naglasio je Vulin.

On je rekao da mu kritičari često kažu zašto priča o "srpskom svijetu i da ćemo se ujediniti u EU kada granice neće biti važne".

Prema njegovim riječima, Srbi su živjeli u jednoj državi za vrijeme Otomanskog carstva, nekih sedamdesetak godina pod upravom Austrougarske, kao i pod Trećim rajhom.

"Ali nije naša želja da mi živimo zajedno u tuđoj državi nego je naša želja da mi živimo zajedno u svojoj državi, koju mi uređujem. Ne mislimo da je zlatno doba Balkana bilo u trenucima kada si mogao da postaneš rob sultanov služeći kao veliki vezir tako što te poturče i oduzmu od majke. Za nas je zlatno doba Balkana da Srbi žive u miru i sami odlučuju o sebi", naveo je Vulin.

Vulin
Vulinfoto: BETAPHOTO

On je rekao da Srbi "imaju pravo i potrebu da budu ujedinjeni, da žive zajedno".

Kako je naglasio, "nakon iskustava o jasenovčakom genocidu, iskustva 'Oluje', mi odlično znamo da tamo gdje nemamo svog sudiju, svog vojnika i policajca, učitelja, da tamo za Srbe nema pravde".

"Jugoslavija je posljednja država, posljednja greška, koju su Srbi napravili, a da nisu omeđili svoj prostor i nazvali ga po sebi. Ta greška se više neće ponoviti", rekao je Vulin.

Bonus video: