PREDSJEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA TOKOM POSJETE BUGARSKOJ PORUČIO

Tajani: Integracija Balkana u EU postavljena kao prioritet

0 komentar(a)
Antonio Tajani, Foto: Reuters
Antonio Tajani, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2017. 14:59h

Tokom posjete Bugarskoj koja se priprema da preuzme predsjedavanje Savjetom Evropske unije (EU), predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je danas rekao da je EU integraciju Balkana postavila kao "prioritet".

"To je region koji treba da bude prioritet", rekao je Tajani u Sofiji, navodeći važnost "procesa pristupanja određenog broja zemalja" Balkana i "stručnost" Sofije u tom pogledu.

Bugarska će u prvih šest mjeseci 2018. Evropskom unijom predsjedavati prvi put od svog pristupanja EU 2007. godine.

Premijer Bojko Borisov je redovno u Briselu tražio da se potvrdi evropska perspektiva zemalja bivše Jugoslavije, jer za sada samo Srbija i Crna Gora vode pretpristupne pregovore sa EU.

Borisov je danas naveo da postoji "ogromna šansa da se vidi stvarni napredak" na tom polju, uprkos nevoljnosti dijela evropskog javnog mnjenja za novo proširenje članstva EU.

On je juče upozorio na rizik od "ogromne napetosti" na Balkanu ako neke zemlje ne budu primljene u EU, i naveo mogućnost stvaranja "novih sfera uticaja drugih velikih sila" - Rusije i Kine.

Borisov je pozvao i na "normalizaciju odnosa EU i Turske", ozbiljno narušenih poslije pokušaja puča u Turskoj u julu 2016.

Bugarski premijer je rekao i da se "sporazum s Turskom o migrantima, o ta tri miliona ljudi u toj zemlji, mora poštovati, bez obzira na cijenu jer oni time ostaju pred granicama EU", izjavio je Borisov.

Preporučujemo za Vas